Elevul te tine la educatie

1001 de chipuri Niciun comentariu la Elevul te tine la educatie 8

Daca nu ai amintiri, sa ti le ticluiesti, iar daca ai cu-atit mai bine, fa-le cunoscute. Doamna profesor Livia aduna amintiri si experienta cu entuziasm. Pasii mici, hotariti si rapizi ii tradeaza caracterul puternic si ambitios. Prin sticla ochelarilor se intrevad ochii care ascund o fire agera si inteleapta. La 61 de ani, pensionata, continua sa predea limba si literatura romana. Tineretea i-a ramas in imagini din Bucurestiul saniilor trase de cai, in care ii placea sa se plimbe. Isi aminteste cu nostalgie studentia petrecuta in capitala. Doamna profesor Livia declara cu mandrie ca a fost studenta criticului literar Eugen Simion, care i-a coordonat lucrarea de licenta. In anul 1992 si-a inceput dascalia in Iasi. Acum isi aminteste generatiile pe care le-a scolit intru descoperirea literaturii romane. Ii este draga meseria sa. A fost prietena cu academicianul Constantin Ciopraga de care isi aminteste cu stima: “La umbra unui brad merita sa te inclini, cu respect si condescendenta, cu sinceritate nedisimulata. Numai si numai in acesti termeni se poate vorbi despre prof. univ. dr. Constantin Ciopraga, personalitate proeminenta a culturii romanesti”.

Nu poate sta mai mult de un sfert de ora, simtind nevoia de continua miscare. Sursa energiei sale ramine secreta. A adunat experienta unei vieti la fel de tumultoase ca si firea sa. Carti si culegeri, toate acestea sint munca ei, ultima lucrare, “60” este o calatorie prin viata in care doamna Livia isi aminteste de 60 de persoane importante care i-au facut cinste prin personalitatea lor.

Este fondatoarea simpozionului “I. P. Culianu”, pe care continua sa il organizeze an de an, in luna martie. Indrazneata, energica, are atitudine si elevi ascultatori. Doreste sa isi continue meseria de care este indragostita pentru a epuiza energie. Nu suporta gindul unei retrageri pentru odihna. Pentru asta are plimbarea pe jos din fiecare dimineata.

Geanina SOPRON

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top