Duet cu păpuși din bambus

1001 de chipuri Niciun comentariu la Duet cu păpuși din bambus 6

Scundă, cu părul lung, lăsat pe spate și îmbrăcată doar în negru, Nguyen Ho Thuy Tien a venit la Iași tocmai din Vietnam. Și-a adus și ju­că­­riile cu ea și le-a înșirat în fața la librăria Cărturești, din Palas Mall, iar în jurul lor s-au adunat zeci de prichindei care își trag de mînă pă­rin­ții, pentru a-i aduce cît mai aproa­pe de păpușile colorate. Nguyen Ho Thuy Tien este pentru prima dată în România și chiar dacă nu i-a plăcut diferența mare de temperatură, s-a îndrăgostit de sarmale și de tort. Este însoțită de fiul și partenerul ei de scenă, Ta Xuan Duy. Puștiul, care poartă ochelari cu ramă neagră și o pălărie șic de aceeași culoare, este primul copil vietnamez care a pr­i­mit permisiunea statului de a susține spectacole în afara țării. A moștenit pasiunea de la mama lui și se transforma mereu într-un păpușar atunci cînd găsea, fie și pentru cîteva minu­te, recuzita lui Tien. Nu vorbește engleza, dar nici nu e nevoie, pentru că el și păpușile lui comunică prin ațe subțiri și negre, iar dacă nu i-ai ve­dea fața în timpul spectacolului, ai putea bănui că în spate este un profesionist, nu un puști de doar 14 ani. Își plimbă rapid mîinile pe baghe­te­le negre de care atîrnă păpușile și reușește să țină ritmul dinamic al mu­­zicii. Mama lui îl laudă și spune că pe lîngă faptul că exersează foar­te mult meseria de păpușar, citește și foarte mult.

Nguyen Ho Thuy Tien este răb­dă­toare și vorbește încet. Am prins-o pe picior de plecare, exact atunci cînd își împacheta recuzita după ultimul spectacol pe care l-a susținut la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicu Tînăr Iași. „Toate pă­pușile sînt făcute de mine și de fiul meu. Uneori ai nevoie chiar și de cî­te­va săptămîni pentru a termina o păpușă”, spune Tien, care din cînd în cînd îi mai dă indicații în vietna­me­ză fiului ei, despre cum să potriveas­că lucrurile în cutiile negre. Acasă, este cunoscută pentru spectacolele cu păpuși pe apă. Îmi spune că i-ar fi plăcut să susțină și aici un spectacol de păpuși tradițional asiatic, dar este imposibil să aducă în avion întreaga recuzită și mai apoi să o instaleze la primul nivel al mall-ului.

Dacă arunci o privire peste ce se ascunde în cutiile negre sau dacă reușești să participi la un spectacol de-al ei, îți dai seama că Nguyen Ho Thuy Tien nu face diferențe între păpușile ei, ci le iubește pe toate. A început cu domni, domnițe, căței lă­țoși, clovni și fluturași, iar mai apoi a ajuns să reinventeze conceptul de teatru de păpuși. În spectacolele ei, vietnameza, care își ascunde ochii în spatele unui breton lung, mane­vrea­ză și păpuși din bambus și ratan (n.red. nume dat mai multor specii de plate, ale căror tulpini și ramuri sunt folosite la împletit) pe ritmuri muzicale dinamice. Țestoasele zbură­toare, dragonii galbeni sau păunii cu pene albastre au ajutat-o pe Tien să devină primul păpușar de la ea de acasă, care a avut vreodată un mo­ment solo. „În general, într-un spectacol este nevoie de aproximativ 15 artiști. E multă muncă, iar oamenii preferă să lucreze în echipă, decît să susțină spectacole singuri”, spune artista, care la fiecare zece secunde aruncă o privire spre păpușile sale. Cu toate că este unul dintre cei mai buni păpușari din lume, Tien nu va intra într-o sală de repetiție și nici nu va urca pe vreo scenă să susțină vreun spectacol atunci cînd se va întoarce acasă, ci în biroul ei din care lu­crează pentru Guvernul Vietnamez.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top