Despre cum să nu spui niciodată „nu”

1001 de chipuri Niciun comentariu la Despre cum să nu spui niciodată „nu” 294
Despre cum să nu spui niciodată „nu”

Dintre toți oamenii împrăștiați în­­­tîmplător în fața universității n-ai cum să n-o identifici pe Stavroula. Te ajută tot sufletul ei întins perfect pe fa­­ță și zîmbetul pe care ți-l îndeasă-n brațe direct de la prima formulă de sa­lut. „Poți să-mi spui Stav”, îmi zi­ce, făcîndu-mă să răsuflu ușurată și ne­­lă­sîndu-mă să fac parte dintre cei care-i reinventează numele ori de cî­­te ori trebuie să-l pronunțe. Nu-ți la­­să timp să-ntrebi prea multe și te în­­car­­că automat cu o agitație de ne­des­­cris. În fiecare secundă pare să pre­­­gă­teas­că un plan pentru mai tîr­ziu și te fa­ce să realizezi c-ai și tu ne­vo­ie de unul. Că ar fi cazul să faci ceva pen­tru omenire.

Stav e originară dintr-un sat situat pe insula Lesvos, unde, mă asigură că aș putea găsi cel mai bun ulei de mă­s­line și cel mai bun ouzo din întreaga Grecie, un fel de băutură al­c­o­­­o­lică tradițională a lor. A venit în Ro­­mânia la 17 ani și-acum vorbește de­­spre Iași de parcă ar fi orașul ei na­­­tal. Nu i se strecoară în voce nicio schim­­bare a tonalității atunci cînd îmi vor­bește despre familia ei de-a­ca­să și face trecerea la, așa cum își nu­meș­­te pri­etenii, familia ei din Ro­mâ­nia. Ar fi putut să aleagă oricare altă ța­ră; nu i-ar fi fost deloc greu să mear­­gă să stu­dieze în Germania, i­den­tifi­cîn­du-se cu țara mai ușor. Îmi ex­plică vi­oaie c-a fost educată du­pă un a­mes­tec de principii nem­țești a­mes­tecate cu cele ale grecilor, ma­ma sa fiind năs­cută în Germania și pă­ră­sind ța­ra doar pentru a se că­să­to­ri în Grecia, cu tatăl său.

Nu regretă de­loc, în ciuda tu­turor po­si­bi­li­tă­ți­lor, că a ales Ro­mâ­nia. A avut moti­ve­le ei: promitea un trai mai ieftin, o fa­cultate care-o invita să studieze me­dici­na a­mă­nun­țit și o m­u­l­­­ti­cul­tu­­ra­li­tate care nu i-a în­șelat deloc aș­tep­tă­rile. „Văd Iașul de­venind mai bun de la an la an și sînt mîndră de ora­șul ăsta care nu te lasă să simți frica nici măcar la 4 di­mi­neața”, îmi spu­ne plim­bîndu-și mîi­nile o­pti­mis­tă pe ma­sa de sticlă și apoi pri­vin­du-mă cu sinceritate-n ochi.

„Prima regulă a mea este să nu spun niciodată nu atunci cînd ci­ne­va îmi cere ajutorul” și, din ce-mi po­ves­­­tește, realizez că n-au fost puțini cei ca­re l-au cerut. O privesc uimită și-mi dau seama că-n fața mea e a­șe­­za­tă o fată de 20 de ani, slăbuță, pe fa­ța că­re­ia stau doi ochi mereu în miș­­ca­re, în spatele unor ochelari cu ra­me negre. Anul IV la Universitatea de Me­di­ci­nă și Farmacie la numai 20 de ani nu pare s-o sperie deloc. Ba chiar pa­­re s-o motiveze continuu.

Cînd vorbește de voluntariat, a­proa­­pe că poți să-i vezi pe lentilele o­chelarilor sclipiri mărunte, ca-n de­senele animate. E voluntar peste tot în timpul anului universitar și e vo­lun­tar și-n vacanță. În vară s-a întors acasă și, alături de o asociație nu­­mită „Médecins du Monde Gre­e­ce”, a avut grijă de refugiații ca­re a­jun­­geau în Grecia. Dacă vrei să afli ce vrea să studieze din întreaga me­di­­ci­nă, se uită la tine uimită și-ți spune „totul”.
Vrea să fie chirurg ge­neralist și cînd te privește fix și a­fir­mă că stu­diază din greu pentru că vrea să se alăture Medicilor fără Fron­tiere, te s­perie puțin. Stav îmi zîm­bește. Are dre­ptate, „n-ai nevoie de niciun ban, nu trebuie să în­țe­lea­gă nimeni lim­ba în care vorbești. Ajutorul chiar îți poate fi răsplătit printr-un zîmbet”. Alexandra CREANGĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top