Dansul din remorcă

1001 de chipuri Niciun comentariu la Dansul din remorcă 6

„Ca la mineriade, tată! Uită-te la ei! Sînt mai mulți de 1000”, ex­cla­mă un jandarm gras ridicîndu-și șap­ca din cap și scărpinîndu-și chelia. Rî­urile de studenți colorați ca ta­ra­bele aprozarelor curg spre Palatul Cul­­turii, inundînd intersecția și frun­­țile polițiștilor care suflă în flu­ie­re. „Mergeți pe o singură bandă! Sîn­teți nebuni, surzi sau vă faceți?”, stri­gă un „om al legii” care defilează pe lîn­gă studenții „protestatari”.

Tramvaiul, o biserică

Simfonia strigătelor, fluierelor și claxoanelor transforma tramva­ie­le în lăcașuri de rugăciune. Bă­trî­nii își fac cruce deschizînd ochii ca la ex­tra­te­reștri cînd văd mașina din PET-uri re­ciclate a geografilor sau ziarul gi­gant al jurnaliștilor. La balcoanele blo­curilor de pe Unirii și Arcului oa­­­menii privesc cu sprîn­ce­nele ridicate pancardele mari. „Press Enter”. „Istorie”. „Strigați cu noi, să strigăm cu voi!”. Fiecare slo­gan e trecut pe ma­teriale textile, pe cartoane, polistiren sau steaguri care se ridicau la cer ca cele de la revolta studenților, din ‘87. Cei mai mulți aveau cî­te ce­va cu care să facă gălagie. „Strigă, măi, că se punc­tează!”, îi spune, ca la horă, o fată cochetă ce­lui de-al că­rui braț se ține.

„Ține pasu’, frate, uite că se în­de­părtează remorca cu gagici”, urlă un slăbănog cu părul plin de gel și cu mîinile grele de brățări.

Camionul economiștilor are me­reu alte studente care dan­sează în re­morca mare lîngă boxele care fac să vibreze geamurile tramvaielor. Doar în fața Cate­dra­lei Mitro­po­li­ta­ne li­niș­tea îi leagă la gură pe cei care măr­șăluiau dezorganizat. Doar un stu­dent îmbrăcat în roșu care se agita ca un Pepsi. În­ce­pe a început să urle și să bată din palme: „Hai toată lumea… Sîntem la parastas? Toată lumea… Haideți pe ei! Haid…”, dar un coleg de asociație îi trage o pal­mă după cap și-l liniștește: „Mă, ești prost? Taci! Sîntem în fața bise­ri­cii”, și se în­cruntă la el.

În fața Palatului Culturii, du­pă ce au venit și „nebunii din Tu­dor”, cum i-a numit un polițist, studenții se întorc în fața Casei de Cultură mai leșinați și mai răgușiți decît au plecat în urmă cu mai bine de o oră. În centru înviaseră, parcă. Fiecare strigă din fundul plămînilor lozinca ligii lui, „că poate, poate ne dau și nouă ceva, nu?”.

Victor ILIE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top