Dana, fiică, studentă, soție, mamă

1001 de chipuri Niciun comentariu la Dana, fiică, studentă, soție, mamă 12

„Nu este nici o problemă să fii căsătorit și să înveți. Este doar destul de stresant cu alte probleme căci, da­că nu ai pe cineva care să te în­țe­lea­gă că ești obosită sau că nu ai chef să faci mîncare, poate fi foarte aiurea”, îmi spune Dana, în fața Corpului B a universității „Alexandru Ioan Cu­za”, cînd se grăbea să ajungă acasă, pentru că o aștepta Teodora, o fetiță în vîrstă de un an pe care o are îm­pre­ună cu soțul ei, Cristi. „El este acum la serviciu, lucrează pînă tîrziu ca inspector ITP”.

Dana are 23 de ani și pînă acum a mai fost studentă aproape un an la Facultatea de Geografie, dar la ca­re a renunțat pentru că se angajase. Apoi s-a înscris la Facultatea de Psihologie cu frecvența redusă. „La Psihologie ID nu mi-a plăcut siste­mul, pentru că, avînd cursuri o dată pe săptămînă, nu înveți nimic și atunci am renunțat”. Acum e în pri­mul an la FEAA, acolo unde a intrat la studii cu plată și a obținut me­dii mari în sesiune. Ochii i se măresc cînd îmi spune că spera să intre la buget. „În semestrul ăsta vreau să în­văț și mai mult pentru că vreau să prind și o bursă”.

Găinile nu trec inspecția tehnică

Despre Cristi spune că l-a cu­nos­cut la ea la serviciu, acum doi ani, cînd lucra ca vînzătoare de bi­lete Super Bingo. „A intrat cu un prieten. După jumătate de an mi-a cerut numărul de telefon, nu i l-am dat, dar mi l-a dat el pe al lui. Iar după două luni l-am sunat eu și am ieșit la o cafea”. Cu Teodora a ră­mas însărcinată în luna mai 2008, „sarcina nu a fost un accident, așa a fost să fie”. Nunta au făcut-o cu pat­ru luni mai tîrziu, în septembrie, a­poi s-au mutat în casa mamei ei din Va­lea-Lupului. Avea 21 de ani cînd s-a căsătorit cu Cristi și „chiar nu au fost probleme, trăim în secolul în ca­re părinții conștientizează că vorba lor în viața copiilor nu prea valorea­ză nimic”.

Pe viitor își doresc să deschidă o stație ITP (inspecția tehnică periodi­că), „de aceea m-am și dus la FEAA, pentru că vreau să-l ajut în afacere pe soțul meu”. Ei și-ar dori chiar mai mult, un tip de afacere complexă ca­re să furnizeze diverse servicii de tip ITP clienților, dar îmi zice că e dificil cît timp nu a trecut criza din România. Acum își caută o parcelă de pămînt pe care să ridice o casă doar pentru ei și fetița lor „noi ne gîndeam pe undeva pe la Miroslava, pentru că nu vrem să creștem animale gen: porci sau găini”.

Înainte să ne despărțim, zîmbește des cînd își amintește de Cristi și zi­ce „bine că nu l-ai prins și pe el, pentru că el te-ar fi ținut la povești pînă la noapte”.

Andrei COȘAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top