Cursuri printre origami

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cursuri printre origami 4

A plecat pentru ca voia sa-si schimbe felul de a gindi. Si-a propus sa scape de cursuri invatate pe de rost si de profesori care te fac sa cumperi manuale scrise de ei. Dupa cautari prin nebanuitele cai ale Internetului a gasit un program pentru studentii straini: University College Utrecht de la Universitatea Utrecht, Olanda. Pentru Irina a urmat un an cu examene, bac, umblat dupa acte si aplicarea la facultate. Stilul si inaltimea ei amintesc de versurile lui Arghezi “O furnica mica, mica,/ Dar infipta va sa zica”.

Rasfat cu carte

Bursa i-a adus exact ce cauta: cadre didactice care fac din predare un dialog continuu, provocind-o sa interogheze totul, materie actuala, o alta cultura si un alt fel de a interactiona al oamenilor.

E deja in al doilea an si povesteste cu o voce calma, plina de entuziasm, despre directia de studii aleasa: Stiinte Sociale, dar si despre prietenii facuti acolo si cum a ajuns sa se simta acasa. “Sintem rasfatati”, adauga ea. E multumita ca nu invata lucruri invechite, ca isi poate alege cursurile din arii largi: de la “Istoria artei” pina la “Chimie”. Spune ca traieste in campus ca pe o insula, ca ar putea la fel de bine sa se afle in Africa si nu si-ar da seama. Complexul rezidential le are pe toate si rar apuca sa il paraseasca. De la apartament propriu la sala de gimnastica, bar, restaurant si pina la teren de sport. E convinsa ca a facut cea mai buna alegere, desi inca nu si-a gasit locul, iar dorul de tara o mai incearca uneori.

Din Utrecht, vizavi de Taiwan

Dupa primul an s-a inscris pentru un schimb de experienta si a plecat in China cu o bursa din partea facultatii. A ajuns in Xiamen. “E in linii mari , undeva intre Shanghai si Hong Kong. Chiar vizavi de Taiwan. Dar asta e ca si cum as spune: Da, e intre Suedia si Portugalia”, zice cu un zimbet larg. Chiar daca nu au multumit-o studiile, cele patru luni acolo nu au dezamagit-o. Si-a descoperit o pasiune in origami. Imparte cocori din hirtie colorata la toata lumea. A invatat  putina chineza,  notiuni de filosofie si pictura chinezeasca, in ciuda faptului ca nu a reusit sa lege prietenii cu localnicii, cum sperase. Cu toata chineza ei, era greu de inchegat o conversatie cu nativii. Felul de a socializa ii era prea strain, asa ca s-a limitat la alti studenti “internationali”. Fiecare weekend a insemnat o calatorie si sute de poze parca rupte din filmele documentare. Totusi, recunoaste ca s-a intors usurata in Olanda. China i-a parut o altfel de Romanie, “ca orice tara in curs de dezvoltare”. S-a lovit de “aceeasi mentalitate comunista” de care fugise cind a parasit tara. Incheie cu intelepciune proaspat dobindita “Am plecat prin lume si speram sa gasesc un locsor al meu, unde sa ma simt acasa. Si-a dat seama ca acasa e, de fapt, oriunde te asteapta prietenii.

Delia TOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top