Cuplul cu bucătăria pe hol

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cuplul cu bucătăria pe hol 1

„Puțini știu cît costă o cutie de lap­te praf de calitate. Ca să nu mai vor­besc de Pampers, alimentația di­­ver­sificată sau haine”, spune apă­sat Ionel, trăgînd cu sete din țigară. E doc­­torand la Facultatea de Li­te­re și, la 34 de ani, are deja opt ani de cînd stă în căminul de familiști C11, din campusul Codrescu.

Își împreunează sprîncele și își spriji­nă brațele de pervaz, stingînd apăsat țigara: „Au trecut mulți ani de cînd m-am căsătorit. Oare am 10 de­ja? Era în vara de după primul an de facultate. Dar noi prin căsătorie am o­fi­cializat o relație care era stabilită deja de mult timp” Cînd îl întreb de soție, pe față i se așterne un zîmbet cald care îi alu­ne­că încet spre paharul aproape gol de pe pervaz: „Pe Oana o cu­noș­team cu cîțiva ani înainte să ve­nim la Iași. Am stat separat un se­mes­tru, dar ne-am mutat în că­min pen­tru că ne era mult mai ușor să ne vedem, și mai le­gal. Nu mai pă­zeam controalele noap­­tea”.

O ușă trîntită îi distrage atenția. Își ridică privirea din pămînt și se uită spre locul din spatele dulapului de unde s-a auzit zgomotul. Pe hol, băiatul său de patru ani și jumătate, Andrei, țipă la mama lui care în­cear­­că zadarnic să îl potolească. „Vreau și eu să merg cu tata”. Ri­du­­­ri­le de pe frunte îi dispar odată ce îi aude vocea. „Vara se lucrează în fi­e­­care an în cămin. E praf, mizerie, gă­lăgie, ca pe un șantier. Andrei al meu nu se mai sperie acum nici de cut­remure. Avea un an cînd au schim­bat instațiile electrice, a cîn­tat o lună rotopercutorul de Cră­ciun”.

Copilul crescut din bursă

Situația nu a fost la fel de u­șoară cînd a venit vorba să îl creas­că. Cur­su­rile sărite și joburile schi­m­bate me­­­reu au fost rețeta pe care o schimba cu soția sa, periodic. „Fă­­ceam cu rîndul, chiar și cînd luc­ram. Unul re­nunța la cursuri și la job, iar celălalt mergea la facultate, și tot așa. Și ba­nii sunt o problemă la fel de ma­re”.

Cu toate greutățile, nu regretă a­­nii petrecuți în cămin. „Nu e suficient confortul pentru un copil în creș­tere, iar după 25 de ani trebuie să te întreții și singur, deși bursa de doc­­torat te ajută”.

La ieșirea din cameră, copilul deschide ușa camerei de alături. Ui­tîndu-se spre el, Ionel îmi spune cu o voce domoală și cu ochii aprinși: „Ca familist, căminul e casa ta pentru că ți-ai întemeiat o familie în ca­­mera din cămin. Nu știu dacă ve­ci­nii de bloc se ajută în miez de noap­te cum o facem noi”.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top