Cununați la grădiniță

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cununați la grădiniță 0

„Aici avem casă, ne cunoaște toa­­tă lumea și e mai ușor la țară”, îmi spu­ne Ana. Nu s-ar muta din Bar­­ti­cești nici în ruptul capului. Aici l-a cunoscut pe soțul ei, Cos­tică, „încă de la grădiniță”. N-ar fi vrut să se des­partă nici la facultate, dar „nu ne-am pus de acord”. Ana a ales Me­di­cina, iar Cos­tică a dat cu ba­nul. „Nă­tîngu’ meu s-a dus la Geo­­gra­fie”, rî­de îmbujorată fata blon­dă și mică.

Ține minte și acum zi­ua în care bă­­ia­tul a venit acasă să-i spună că a in­trat la facultate. „M-am tot întrebat ce-i cu el de se bu­cu­ră așa, că doar nu vo­ia să meargă. Sea­ra m-o invitat și în oraș, ca să pet­recem”. Nici nu au apucat să se pună la masă că bă­ia­tul a căzut în genunchi și a cerut-o de nevastă. „A­tunci am în­țe­les eu că de asta era el transpirat”, și îl mustră pe Cos­ti­că cu degetul ară­tă­tor.

Două facultăți, nici o diplomă

Pe lîngă ea, bărbatul pare un u­riaș vesel. „Anuța e mai tristă așa, că nu îi e bine tot timpu’. Na, cu ba­nii nu-i bine, da’ ne iubim”, și îi zîm­beș­te cald soției. Costică n-a re­zistat la fa­cul­tate mai mult de un semestru, „pen­tru că trebuia să lucreze ca să mă fac eu doctoriță”, oftează Ana. Plă­nuia să muncească și ea, în orele libere, dar „cînd să în­ceapă anul doi am aflat că-s gravidă cu gemeni și Costică nu mi-o dat voie să mă angajez”. Nu l-a ascultat. A muncit trei luni la o pa­ti­serie, pînă cînd nu a mai putut sta în picioare. „Ziua învățam și mer­geam la facultate, cu alte gru­pe și seara făceam cornuri. Noaptea cînd ajungeam acasă îi spălam lui că­mă­și­le, că doar nu era să-l las așa”. Cos­tică pune bărbia în piept și se ap­leacă de spate.

Îi e rușine că el n-a putut termina nici cea de-a doua fa­cul­tate, Dreptul, dar „am o scuză. Veneau copiii de a­cu­ma și trebuia să fie bani în casă”. S-a angajat la un service auto și i-a jurat Anei că din primul salariu îi cumpără un inel de logodnă din aur, „nu din argint cum îi dăduseam pri­ma da­tă”.

Au mers împreună să îl alea­­gă, tocmai în ziua în care Ana tre­buia să se interneze la maternitate. „Am născut după două zile în ju­­mă­tate de oră, repede, fără dureri”, și îmi aduce copiii de mînă să văd cît de bine seamănă cu ea. „Sla­vă Dom­nu­lui, nu cu Costică”, rî­de fata.

Joaca de-a nevasta

Sînt la fel de îndrăgostiți ca în li­ceu și nu s-au certat decît o singu­ră dată. „Da’ rău de tot atunci, i-am pro­­mis că plec de acasă”, se înfurie Costică și se încruntă. Ana îl liniș­teș­te repede cu o mîngîiere pe umăr și îmi povestește despre „cea mai ma­re greșeală a ei”. S-a întîmplat va­ra trecută, cînd se juca afară cu cei doi băieți ai ei. „Eram cu copiii în curte. Seara, cînd o ajuns Cos­ti­că acasă numai l-am văzut că se în­crun­tă așa la mine și că îmi spune că nu-l mai iubesc. Mi-o ridicat mîna dreap­tă și mi-o spus că nu-s nevastă bună”. Își pierduse inelul.

Adriana ZĂVOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top