Cucerită de inima Africii

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cucerită de inima Africii 6

„Am fost și în Turcia, si în Bra­zilia, în Rusia, am fost în diverse lo­curi, dar Africa s-a dovedit a fi o pro­vocare foarte mare pentru mi­ne, atît din privința job-ului, cît și a șocurilor culturale”. Alexandra sau Lexi, cum îi spun prietenii, a ple­cat în 2009 pentru șase luni în ca­pitala Ghanei într-un stagiu de practică la o firmă de publicitate.

Dar peripețiile s-au ținut de ea ca scaiul de fustă, încă din aeroport. Pentru că îi place să călă­to­reas­că cu viteza unei săgeți, cele două ore de așteptare în aeroport i-au părut o e­ter­nitate. Recunoaște că lumea „de a­colo e foarte relaxată, iar lu­cru­ri­le se mișcă foarte încet”, fapt care a determinat-o să ajungă la a cere de lucru îndrumătorilor de departament. „Mergeam la ser­­viciu cu tro-tro-ul, transportul pu­blic al ghanezilor, și găseai la ei de la ouă fierte pînă la prosoape de bum­bac. Deschideam geamul și le și pri­meam”, îmi spune zîmbind.

Îi placea tare mult cum se po­tri­vea ro­zul de pe cămășile băr­ba­ților cu pie­lea lor încinsă de soare. Ba chiar și-a făcut și 15 fuste după mo­delul lor colorat și și-a cum­pă­rat „o sa­co­șă de bijuterii”.

Își amintește că într-o seară a vă­zut un bărbat gol pe stradă. „Ve­neam cu prietenul meu dintr-un parc și ne îndreptam spre casă. Nu pă­rea a fi nebun, chiar a și vorbit cu noi, însă era foarte ciudat. Ta­xi­me­trisul mi-a explicat că ăsta este un sacaba boy care a mers la vraci.” Se pare că ghanezii au un obicei de a merge la vraci, iar acesta „îi pu­nea să nu se spele un an de zile, să nu îi ude apa, dar pentru ei e ceva normal. Și ce mă uimea este că ei chiar cred în asta.”

I-ar plăcea foarte mult să se în­toarcă înapoi, dar poate că în alte circumstanțe. „Să mănînc o dată pe lună la restaurant” și, dacă se poa­te, să își ia familia cu ea. Pentru că ori­cît de mult îi plac brățările, co­lec­ția ei cea mai valoroasă îi, sînt cei dragi de-acasă.

Iustina AMBRONO

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top