Cu manechinele la cazarmă

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cu manechinele la cazarmă 15

Cazarma Mare din Copou și-a deschis larg porţile pentru vizi­ta­tori sîmbătă seară, pe data de 17 mai cu ocazia celei de-a zecea ediţii a proiectului european Noaptea Mu­zeelor. Mulțimea ce s-a înghe­su­it în fața clădirii străjuite de doi militari a putut vedea, înainte de a intra în clădirea cazarmei, sceneta „Căldură mare” de Ion Luca Ca­ra­giale. Doar că „Domnul”, în loc să se dea jos din trăsură cum spune piesa, își face cu greu loc printre oamenii adunați ca boabele de fasole într-un sac și bate energic în ușa de la intrare. „Domnu-i a­ca­să?”, îl întreabă bărbatul cu joben. „Da, dar mi-a poruncit să spui, da­că l-o căuta cineva, c-a plecat la ţa­ră”, răs­punde feciorul în hohotele co­piilor așezați pe scările clădirii. Iar co­me­dia continuă.

Pentru bărbații și tinerii din mul­țime sceneta însă trece neobs­erv­a­tă. Sînt prea ocupați să urmărească fiecare mișcare a manechinelor de la Kasta Morrely. Fetele nu par a fi deranjate că sînt încercuite din toa­te părțile de bărbați cu cîteva ca­pe­te mai scunzi decît ele care le sorb din priviri și tastează de zor pe telefoanele deștepte.

Le lasă din mîini abia după ce ușile Garnizoanei se deschid, însă nu la fel de largi precum porțile pentru că doar o mică parte dintre cei adunați în curtea străjuită de militari reușește să intre la festivitatea de deschidere a eveni­men­tu­lui. Cei care au ajuns însă în sala mi­cu­ță a expoziției stau îngămădiți ca niște sardine, iar vocea dr. Aurica Ichim, coordonatoarea Muzeului Unirii din Iași și a prof. univ. dr. Ioan A­gri­goroaiei abia au răzbit pînă  la u­­rechile celor prezenți.

Totuși, cei mai norocoși au pu­tut să afle despre istoria Brigăzii 15 Me­canizate „Podu Înalt” și despre fap­tele de vitejie ale soldaților des­cri­se de Ioan Agrigoroaiei sau de ge­ne­ra­lul de brigadă dr. Vasile Roman. După scurta lecție de istorie par­fu­mul de epocă a venit la fix atunci cînd a început balul din fața Pala­tu­lui Oștirii. Cîțiva zeci de militari, îmbrăcați în haine albe pe care străluceau epoleții și butonii aurii, au acompaniat membrii trupei de dans sportiv „Reflex”. Două cu­pluri, retrase pe una dintre alei, se mișcă lent pe ritmurile molatice ale roman­țelor. Cîteva fetițe dolofane, venite împreună cu părinții, au încercat și ele să imite tinerii care pluteau fără efort pe trotuarul din curtea uni­tă­ții. S-au lăsat duse acasă abia tîrziu în noapte, purtate în brațe de tații lor, cînd militarii au cîntat ultimile acorduri de vals.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top