Cu inima mii de metri altitudine

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cu inima mii de metri altitudine 1

„Cînd am ajuns la trei mii de metri deja începea să mă doară ca­pul, iar oxigenul parcă o lua razna în sîn­ge”, este senzația de care își aduce a­minte Matei privind expediția lui din Alpii elvețieni, din anul doi de fa­cul­tate, pretextul ocaziei fiind un tur prin zece țări ale Europei. Pînă a­tun­ci, nu urcase decît doi munți, Cea­hlă­ul și Rarăul, nici unul mai înalt de o mie nouă sute de metri, așa că ex­pe­riența care i s-a oferit l-a fă­cut plin de entuziasm, „mai ceva de­cît un co­pil care vede un coș plin cu bomboa­ne colorate”. Pe munte, unde senti­mentul de libertate atin­ge cote ma­xi­me pentru el, putea ră­sufla ușu­rat și putea să-și împrăștie gîn­du­ri­le încotro îi dorea sufletul, și  mai spu­ne el că „te simțeai mic, dar li­niș­tit.”

„Peisajul îți în­cre­me­nea gîndurile, zăpada era mai albă decît cea din ograda bunicii.”

Acum masterand la specia­li­za­rea Management Turistic și Hote­li­er, acesta n-a putut să nu observe lu­mea diferită care i s-a afișat în fața o­chi­­lor. „Pe mine ce m-a șocat a fost că, față de România, unde traseele sînt marcate pe copaci, în Elveția totul era asfaltat și puteai să mergi ca la o plimbare acolo, asta dacă nu ți se tăia suflarea de la atîta gîfîit și aer tare”, îmi explică scoțîndu-și o ți­ga­ră dintr-un pachet albastru, pentru că tot veni vorba de gîfîit. Urcau „cot la roată” cu bicicliștii pe seama că­ro­ra nu ezitau să facă mici glume, toată gaș­ca, vreo douăzeci cîți erau. Pe mă­sură ce înaintau „peisajul îți în­cre­me­nea gîndurile, zăpada era mai albă decît cea din ograda bunicii”, iar cînd au ajuns la lacul San Ber­nar­di­no, aproape la trei mii șapte sute de metri, zăpada începea să le intre în bocanci pentru că stratul era de un me­­tru. „Acasă, pe vremea aia, ne cîn­tau păsărelele printre frunze, iar a­co­lo în luna aprilie lacul era în­ghe­țat bocnă”, îmi spune tînărul apropiindu-și sprîncenele. De fapt, pentru acesta, simplitatea panoramei era cea care îl captiva și-l făcea să se de­ta­șeze de grupul zgomotos.

Adidașii pe care îi avea în pi­cioa­re l-au împiedicat să urce pînă la pa­tru mii de metri. „Și n-aveam nici crava­tă. Probabil dacă aveam cravată urcam mai ușor”, spune amuzîn­du-se ușor, amintind de o glumă „dintre geografi” cu care îi păcălesc pe cei­lalți că au poze îmbrăcați la costum, pe munte. Au făcut și un om de ză­padă, însă fără față pentru că „ne gîn­deam că dacă îi punem nas o să res­pire greu de la aerul acela așa ta­re”. Însă, după două zile în care ho­telul în care a stat era la două mii de metri altitudine, omul de ză­pa­dă a rămas fără geografii cei glumeți. Și experiențele astea puse sub sem­nul a­ven­turii îl amuză, îl fac să se gîndească și îi sporesc mo­men­te­le în care își dorește „un lucru sim­plu neinfectat cu zgomotul stre­su­lui de acasă”.

Iuliana LEONTI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top