Cu boarfele în băț

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cu boarfele în băț 2

Costel a vrut dintotdeauna să facă afaceri. A început în liceu să împrumute colegilor mai mari cei 50 de mii pe care îi primea de la mama sa în fiecare dimineață și la final de săptămînă recupera du­blu. În primul an de facultate, bă­iatul blond, a în­vățat să fie negustor. „Vărul meu mer­gea în Turcia și aducea hai­ne. În­tr-o zi m-a luat și pe mine și atît mi-a fost”, îmi spune în timp ce răspunde la două telefoa­ne.

Bă­ia­tul îngrijit, plimbat pe la capitală, a cîștigat proprii bani din vînzarea de parfumuri, hai­ne, pan­tofi sau telefoane. Ar fi putut pu­ne preț pe orice, să-l împache­te­ze frumos și să-l comerciali­ze­ze. „La primele dăți îmi scoteam doar ba­nii mei cu care cum­pă­ram produ­se, în jur de 15 – 16 mili­oa­ne. Cel mai mult, am avut pro­fit și de 30-40 de mili­oa­ne pe tură. Erau pe­rioa­de și cînd mergeam de două ori pe lună la Is­tanbul”, îmi po­ves­tește cu un zîmbet înșe­lă­tor Costel. Pe vremea cînd a în­vățat să ascundă mar­fa la vamă și să con­vingă lu­mea să cumpere aur de la el, era student la Fa­cul­ta­tea de Drept a Universității Bu­cu­rești.

Cînd ba­nii i-au luat min­ți­le, a rămas repetent. A stat, s-a gîndit cîteva zi­le și a făcut o afacere și din stu­di­ile superioare. S-a transferat la Universitatea Bi­oterra, la care se duce să își plă­tească e­xa­me­nele. „Așa scap u­șor. Îmi pla­ce la facultatea asta. Merg cum vreau, cînd vreau. Nu îmi ține ni­meni evidența. Am dat și șase e­xa­mene într-o zi. Am tot timpul să fac bani în rest” și miș­că febril degetul drept de care stă agățată cheia unei mașini. Acum, la 23 de ani, și-a ușurat părinții de greutăți, își plătește singur chi­ria și mîn­ca­rea pe lună, dar și-a pierdut visul de a deveni avocat. „Viața e frumoasă și nu vreau să mă gîndesc la ziua de mîine. Am combina­ți­ile mele, într-o zi ies, în altele nu. N-aș pu­tea sta degea­ba nici o cli­pă, iar de stat lipitoare pe por­to­felul maică-mii, nu suport”, se în­cruntă la mi­ne și încearcă să mă convingă că nu pot fi fericită, dacă nu am suficienți bani.

De curînd, băiatul cu față cu­minte și comportament de stradă a lăsat negoțul cu boarfe pen­tru vremuri mai ușoare și a trecut la alt nivel. A aflat el că, pe timp de criză, oamenii pun plă­ce­rile pe pri­mul plan și și-a des­chis un sa­lon de masaj nu tocmai ortodox, doar, doar trece de „seceta asta economică”. Învă­ța­tul a trecut demult pe ultimul loc în lista lui de priorități.

Diana IABRAȘU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top