Cu accelerația la podea

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cu accelerația la podea 2

Marius și cei din anturajul lui se adună seara la „o caterincă și a­tunci ne hotărîm dacă facem cursa sau nu”. Se întîmplă spontan, singu­rul lucru organizat sînt categoriile, în funcție de cîți cai putere are fiecare mașină, vorbind cu emoție despre caracteristicile „jucăriei” lui.

O liniuță în trafic

Dintr-o suflare îmi spune de un „Seat Leon, motor turbo cu 16 val­ve, 180 de cai putere după modifica­re, hublou sport, turbină modifica­tă sport, evacuări… dar am vîn­dut-o”, și în pauza de vorbire se sim­te regretul. O mașină „de cur­se” prespune costuri mari, pe lîngă banii care se duc pe modificări, mai trebuie bani și pentru eventu­a­le­le avarieri.

Marius a participat în vara a­nu­lui trecut la prima lui cursă ilega­lă. Era cu niște prieteni, iar cineva i-a spus „te bagi?” și așa a în­ce­put. Îi este greu să spună ce simte cînd gonește chiar și cu 200 la oră. Nici măcar nu are timp să se uite la ki­lometraj, atenția lui este îndrepta­tă la traseu. Frică i-a fost cînd a făcut li­ni­u­ța în trafic, pentru că s-a simțit res­pon­sabil pentru viața celorlalți.

„E nebunie curată!” spune el. Pa­siunea pentru viteză și adrenalina pe care o are cînd rulează excesiv îl fac să apese pedala „pînă la po­dea”. Nu tot timpul însă, acciden­tele ușoare, pe care le-au avut u­nii dintre prietenii lui, îi aduc a­min­te să nu forțeze limita cînd nu es­te cazul.

Acum nu mai are mașină tu­na­tă. Sîngele lui fierbe însă cînd stă la semafor și o rupe din loc, prin­tre celelalte autovehicule, la cu­loa­rea verde, și își aduce aminte de pe­ripețiile din nopțile de vară care durau și pînă dimineață. A fost ne­vo­it să fugă de poliție de cîteva ori iar o dată a lăsat mașina pe o stra­dă întunecată și a mers pe jos pînă acasă.

Pe Marius, studentul de la A­ca­demia de Studii Economice, con­cursurile oficiale de zi nu îl a­trag. Sînt deajuns pasiunea și nebu­nia de care are parte tîrziu în noap­te. Și o să rămînă doar o pasiu­ne. E prea riscant, iar planurile lui se în­dreaptă legal către o viață li­niștită.

Georgel COSTIȚĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top