Creangă dă BUZZ!

1001 de chipuri Niciun comentariu la Creangă dă BUZZ! 2

Nu-l știe nimeni pe Ioan Dumitru Ne­delcu de „dom’ profesor” pe Me­ssen­­ger. Îl contacteză toți elevii ne­știutori într-ale gramaticii limbii ro­mâ­ne după numele de utilizator: Crean­gă și parola: pupăză. Pe www.meditatii-la-romana.page.tl, sintaxa limbii ro­mâne capătă farmecul unui joc pe calculator. Profesorul Nedelcu din Cra­iova îți apare pe monitor asemenea unui ghid virtual a cărui datorie este să te plimbe prin camere închipuite pînă să pricepi cum se așază corect un ad­jectiv pe lîngă un substantiv.

Îți trimite e-mailuri să te învețe cum să folosești o tablă virtuală, unde să desparți în silabe, să subliniezi sau să faci schema și analiza unei pro­po­zi­ții. Dacă totuși ți se-ncurcă pașii virtuali, doar să deschizi Yahoo Messen­ger și de pe ID-ul meditatii_la_romana profesorul îți răspunde îndată. N-ai ne­voie decît de un calculator cu o me­mo­rie mai sprintenă ca a ta pentru a fi cu lecția la zi.

O meditație online de două ore cos­tă doar 10 lei. Chiar și așa, elevii nu se înghesuie, ba mai mult, uită să mai și plătească după încheierea ședinței. Cît despre prima amintire despre a­ven­­tura didactică online, o definește a­muzat: „Neplătită!”. ,,Pri­me­le meditații le-am făcut prin Yahoo! Messen­ger. Cam rudimentar. Trimi­team un fișier în Word cu exerciții, elevul le re­zolva și mi le trimitea înapoi. A­poi le discutam. Între timp, am des­co­perit o mulțime de site-uri de webconference, unde poți intra în contact direct cu elevul, site-uri care au whiteboard (n.r. tablă virtuală) pe care poți lucra cu elevul în timp real, ca în cla­să”.

Gramatica, descîlcită de la tastatură

Deși oferă meditații prin Mess, pro­fesorul Nedelcu nu acceptă ca elevii să hăcuiască limba romînă folosind vreun „k” în loc de „c”. ,,Dacă vor să lu­creze cu mine, scriu ca mine. In­clu­siv cu diacritice”, și grafia lui la calculator este la fel de curată, cu diacritice ca și cum nimic nu ar face diferența dintr-un cuvînt articulat din stilou și unul citit de la tastatură.

Profesorul Nedelcu e la catedră de 22 de ani, dar de doi ani a descoperit farmecul pedagogiei 2.0. ,,Acum vreo 11-12 ani nici nu-mi închipuiam că voi lu­cra vreodată pe calculator. Acum fac site-uri. Îmi place. Ofer un serviciu i­nedit, dar greu digerabil. În în­vă­ță­mîn­tul românesc există ideea de e-learning. Siveco a implementat în fiecare școală sistemul AeL. Bani foarte mulți. Din păcate nu e folosit, în opinia mea, mai deloc”. Ce i se pare cel mai fascinant și „echitabil” e că ,,dispare in­hi­biția creată de apropierea unui profesor. Iar eu sunt obligat la mai multă a­tenție, la mai mult respect acordate e­le­vului. Nu mai are presiunea profesorului. Eu nu-l văd ce face dacă el nu vrea. Stă acasă, comod. Dacă țip la el, poate să închidă conexiunea”.

Diana IABRAȘU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top