Copilul cu dungi și jante de aluminiu

1001 de chipuri Niciun comentariu la Copilul cu dungi și jante de aluminiu 12

Zilnic se plimbă alături de meșteri care de multă vreme au asimilat tot ce în­­seamnă tuningul auto, doar, doar mai prin­­de ceva despre această meserie. Ga­­briel Cocuț a fost vrăjit de la 14 ani de lumea mașinilor colorate, cu jante ale căror răsuciri în sens invers față de cum se învîrt roțile hipnotizează străzile Ia­­șului.

Tînărul face deocamdată doar po­­­lizări și „mai schimb eu părțile la ma­și­na mea unde am instrumentele ne­ce­sa­re. Dar încă nu consider că sînt un as în tuning. Deși știu toată teoria din spa­te­le ei, practica încă este la început”, îmi povestește acesta pe un glas vesel, ca de copil.

„Chiar dacă nu e a lui, o tratează ca pe copilul său. La fel mă port și eu cu Opelul meu.”

De un an și-a cumpărat o mașină no­uă, iar odată cu ea a început să ia naș­te­re și micul garaj în care învață se­cre­te­le tuningului. Ca mulți alții, și el a în­ce­put „cu un bec albastru cumpărat din ba­zar, pe care am dat doar cinci lei. Iar mie îmi place ca autoturismul să lucească, să îmi pot oglindi chelia în el, astfel, cu o cîrpă și niște pastă, am început să o lus­truiesc cît de tare am putut.” Gabriel se oprește pentru o secundă ca să-și aprin­dă o țigară, în timp ce privește parcă dez­legat de lumea din jurul lui la garajul unui prieten de-al său, care lucrează la ca­po­ta unei mașini. „Chiar dacă nu e a lui, o tratează ca pe copilul său. La fel mă port și eu cu Opelul meu, investesc sentimen­te, nopți nedormite, pînă reușesc să-l tran­sform în ceva de care să fiu sigur că-s mîndru.” Prima dată cînd și-a dat sea­ma cît de mult înseamnă bolidul său pentru el a fost tot acum un an cînd mama sa se întorsese înapoi în țară. „Ei, am intrat într-o ceartă și ea mi-a luat cheile de la mașină. Eu am ieșit în seara aceea pî­nă afară, dar pe drum mi-am dat seama că nu pot rezista fără să stau la volan, așa că m-am dus la mama și i-am explicat ce era condusul pentru mine.”

Deși Gabriel are unele preferințe des­­­pre în care ar trebui să arate o ma­și­nă modificată, un singur model îi este mai drag decît celălalte. „Tuningul cred că trebuie să-ți ofere o personalitate atît ție, cît și mașinii tale, iar eu mai am una pe care am făcut-o în stil retro. Adică i-am modificat capota și bumper-ul să ara­­te ca și cum ar fi ruginite”, îmi ex­pli­­că tînărul stînd într-o poziție mîndră în fața autovehicului cu pălitură desena­tă. Gabriel îmi povestește că această mo­­dă a pornit tocmai din Germania, du­pă ce un bărbat își distrusese într-un in­cen­­diu o mare parte dintr-un Audi. „Ti­pul disperat, ce face? Schimbă tot, îi pune un motor de trabant, în loc de portiere scîn­­duri, iar ca volan avea o jantă. Pe aco­lo îți permiți să umbli cu așa ceva, zici că-i modă nouă și lumea înțelege, dar la noi rîde și bunica cînd te vede umblînd cu așa ceva.”

Își termină de fumat țigara și arun­că pe unde apucă mucul. Se oprește în drep­tul a trei tineri, care au venit la garajul co­legului său pentru unele modificări. „Aces­­tora, la cum îi văd, le pasă doar să arate șmecheri cînd merg pe stradă, dar abia după ce ajungi să ai trei bor­că­­ne­le în care să-ți strîngi bani pentru fie­care pie­să, știi că ești pasionat cu ade­vă­rat de tuning.”

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top