Controlorii îl citesc pe Vasiliu

1001 de chipuri Niciun comentariu la Controlorii îl citesc pe Vasiliu 1

Poetul de pe afișul din Tramvaiul 3 se uită la pasageri și se tot întreabă, în poezia „Continuitate”, cine-l mai ci­tește, afară de angajații RATP care-i pîn­desc din spate, în grupuri de cîte trei, pe călătorii fără bilet.

Doi studenți care doar ce-au urcat în stația de la gară stau cu o plasă de rafie și o geantă de voiaj la picioare și discută despre un al treilea: „Nebunul nu primește pachet ca noi, în weekend, doar marțea și miercurea. Întotdeauna îi rămîne mîncare pe vineri, cînd eu nu mai am nimic. Și cîte-o oală de-aia de trei kile de sarmale”, se vaită unul din ei. În fața lor, o tînără sfioasă își pune căștile de la iPod în urechi și pînă să coboare nu se uită la nimeni din jur. Nu-l aude nici măcar pe muncitorul cu bască neagră, care-și suge măselele, se uită pe geam și vorbește tare la telefon. „Sînt aici, la Moldova Mall”, spune și mai ta­re bărbatul în timp ce trecem prin față pe la Iulius.

Tudor crește mare

După campusul Tudor Vladimi­res­cu se dublează media de vîrstă. Ti­nerii se grăbesc să coboare din tramvai, deși, încă nu-i în stație și ușile nu se deschid. Tot de-aici începi a simți și hu­ruitul și zdrăngănitul plăcilor îmbinate de tablă. Cum treci de Baza 3 ai impresia că te afli într-un blindat din al Doilea Război Mondial care abia mai răzbate ultimul drum înainte de a se prăbuși de tot.

După stația de la E-ON, cum se deschid ușile tramvaiul se umple de mi­ros de carbit. Nu mai rămîne nici un tî­năr înăuntru, doar o blondă cu un ba­lon roz în mîini. Doar muncitori cu aceleași pălării cu un cozoroc scurt și aceleași genți negre pe care le țin la picioare. Urcă și-o femeie a străzii. Se uită cu scîr­­bă la scaune, scutură vreo două, însă tot nemulțumită e și rămîne în picioare, bles­temînd.

În Dancu, la capăt de linie, un bă­trîn angajat la o firmă de pază, cu pălărie și ochelari, fumează și-așteaptă să plece tramvaiul. Cîinii din stație așteaptă și ei să sosească un altul, doar, doar mai prind cîteva secunde de atenție și-un covrig. „Crede că-i dai de mîncare, ia uite cum stă”, îmi zice vatmanul, care întră-n Ma­gazinul Mixt să-și cumpere o cafea. Se urcă în cabina tramvaiului, mănîncă liniștit jumătate de măr, semnează fișa de drum, îmi face semn să urc și por­nește. Deja-i tîrziu, nu mai urcă nici blon­de cu baloane roz, nici bătrîni și nici domni care vorbesc prea tare în te­lefon în timp ce-și sug mă­selele.

Rămîne numai Vasiliu-n spate, ca­re-n continuare se întreabă: „Vasile Alec­sandri citește poezii de Costache Cona­chi, Mihai Eminescu citește poezii de Vasile Alecsandri… de Lucian Vasiliu cine (în afară de controlori) citește poezii?”.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top