Consilier local, pentru profesoara de romana

1001 de chipuri Niciun comentariu la Consilier local, pentru profesoara de romana 67

In Targu Frumos, politica nu tine cu “orgoliul romanului”. 10% din populatia orasului sint rusi lipoveni si acestia isi trimit reprezentantii in Consiliul Local. Casian Chersan a fost propus pe lista candidatilor “Comunitatii” in cadrul unei intilniri a comitetului organizatiei, si “surpriza” i-a servit drept  motivatie: “Daca ei cred in tine, tu de ce sa nu te implici?”.

Un rus lipovean tine cu ai lui. Casian Chersan le stie valoarea, “toti oameni gospodari, muncesc pamintul”, numai actualul primar i-a luat de “prosti”, stiind ca voturile lor sint puse deoparte pentru el. Nu ca cei din “Comunitate” ar fi “Gigi Contra” si i-ar intoarce primarului “traseist politic” toate cite a promis si nu a facut. Ei au cele “patru mari obiective” ale lor. “Noi nu am intrat in polemici. Ne-au si spus oamenii: “Voi nu ati dat in nimeni.””   Toate acestea incep cu “pentru”: “o infrastructura moderna,o  administratie eficienta, o agricultura performanta si un invatamint european”.

Cu noi sau impotriva noastra

Din cei aproximativ 1200 de rusi lipoveni “declarati”, Casian isi aloca in jur de 800 de voturi, pentru ca este prima data cind comunitatea lor ar fi reprezentata in structura de conducere a orasului. De altfel, “un vot in minus” ar insemna “sa fie contra noastra”. Acesta intelege ca trebuie “sa rupa si din voturile romanilor”, de aceea strategia a fost sa aleaga niste candidati care sa aiba o “vizibilitate” in oras: directorul adjunct al liceului, inginer horticultor, agricultor, inginer electronist. Casian, economist stie de unde vine si in ce se investeste banul. Gindeste pentru profitul comunitatii sale: “Cu cit aducem prosperitate orasului, cu atit localnicii cumpara marfa noastra”. Afacerile rusilor lipoveni se tin cu legume, ei aprovizionind “jumatate din zona Moldovei”. Casian Chersan si-a facut campanie “door to door”, adica a strins la miini si s-a prezentat din usa in usa, fara sa dea in “mafihoti”. “Comunitatea” lor nu este un “partid pur”, dar primii cinci pe lista lor s-au fotografiat la costum pentru pliante si afise; campania i-a adus in rindul lumii politice.

Profesoara de romana i-a prezis viitorul sa intre in politica, sa ajunga Ministrul Finantelor si “sa ii faca ei pensia mai mare”, dar el a urmat Facultatea de Economie.

Pe principiul politic “ce vreau eu sa fac”, Casian gindeste acum “economic”: “Daca orasul n-are, tu de unde sa iei?”.

Carmen AVADANOAEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top