Cînd unul singur face plus

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cînd unul singur face plus 0

Sunete care aduc aminte de mare, li­toral, pescăruși, beat-uri din anii ’90 și de-odată vocea solistei Jennifer Rush, cîntînd „cause I am your lady, and you are my man”. Toate mixate într-o me­lo­die electronică ce-i face pe Boboc, Joint, Bush, Vasi și toți prie­tenii lor să ridice mîinile și să danseze și mai cu spor.

„Molestare generală” e o ex­pre­sie oarecum vagă, care poate în­sem­na multe pentru mulți. Pentru Daniel Stanciu, sau Minus, cum îl știu con­stăn­­țenii și cunoscătorii de mu­zi­că e­lec­tronică, a fost „petrecerea ve­rii, mi-a plăcut mult atmosfera și re­ceptivita­tea publicului”. Au ve­nit a­ici, pe plaja rătăcită din Tuzla, tot fe­lul de oameni să-i asculte melodiile.

Din liceu la Londra

Dacă în clasa a XII-a s-a „superen­tuziasmat” cînd un prieten a pus la o pe­trecere o piesă de-a lui, anul acesta a scos al cincilea EP (en: extended play – un album cu mai multe piese decît un single, dar mai puține pentru a pu­tea fi catalogat ca LP – Long playing), a fost la Red Bull Music Academy în Londra, „am remixat-o pe Lore­da­­na Groza și am cîntat la Sonar Bar­ce­lona”. Acest ultim album, intitulat 95, „e inspirat din copilăria mea din Con­stan­ța”, conținînd piese cu nume care se leagă de această zonă, precum Nep­tun, Hașdeu, Soveja sau Teatrul de Va­ră. „Am crescut în cartierul Tomis 3, pe So­veja cu Hașdeu. Voiam de ce­va vre­­me să fac un EP despre perioada a­ia. Am încercat s-o imortalizez”. Ast­­fel, în piesa Hașdeu folosește sample-uri dintr-o melodie eurodance din 1994, Maxx – No more.

Tot ce știe a învățat singur, fără vreun studiu academic. A terminat Fa­cul­tatea de Informati­că, însă în li­ceu, du­pă ce a descoperit pe Internet muzi­ca asta, „m-am apucat de făcut scratch-uri și aveam ne­vo­ie de beat-uri (en: bă­tăi muzicale), așa că mi-am luat Fruity Loops și am în­ceput să mă joc cu el.” Așa a a­juns să cîștige bani din asta, însă nu sufici­ent cît să-i fie singu­rul venit. Spe­ră în­­să că la un mo­ment dat numai bu­toa­ne­le mixerului să-i aducă bani în bu­zu­nare.

Despre numele „Minus” nu vrea să spună foarte multe, doar că „poate fi in­terpretat în multe feluri, poate fi le­gat de absența unui lucru, de opusul u­nui lucru, de revolta împotriva unui lu­cru și, evident, școlărește, de semnul matematic”. Nici nu stă prea mult de vorbă, grăbindu-se să mai lucreze la un proiect muzical. Dar cînd te scuzi, te privește calm și-ți spune doar „nu-i panică”.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top