Cînd s-a prăbușit avionul de aur

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cînd s-a prăbușit avionul de aur 0

„Trebuie s-o găsiți pe Maria.” Mo­șul de la prima crîșmă din Dancu îmi arată cu mîna spre ca­sa cu geamuri cu lumină roșie, cu u­șile deschise vraiște, din care ie­se un fum gros, împrăștiat în în­tu­ne­ric. „Maria șăfa!”, îmi strigă din urmă, apoi se întoarce la be­rea sa și la discuția cu celălalt moș făr-un dinte.

Încă doi pași și drumul nu mai este asfaltat, de aici începe o altă ma­hala. La prima poartă, mai în­treb odată de Maria. „Maria a mu­­rit”, îmi spune o țigăncușă tî­nă­­ră cu un copil zvăpăiat în brațe. Din întuneric răsar unul cîte unul vreo zece puradei de toate vîr­ste­le, care mă iau cu ei, în deal. A­jun­gem la poarta deschisă, mă la­să acolo, cu cîțiva „străjeri”, iar u­nul o zbu­gheș­te în casă. Iese în­apoi cu o fe­me­ie de vreo 50 de ani, cu fusta nu­mai mărgele și cu do­uă cosițe îm­pletite cu cîrpe ro­șii ieșindu-i de sub batista înflora­tă pe care o ține simbolic pe creș­tet. Se șterge pe la gură de untură și îmi zîmbește cu toți dinții, pie­lea îi este netedă și smolită. „Vrei o bere, o pulpă?” și mă poftește în ca­sa ei, „hai să vez cum trăiesc ți­ganii.”

Maria a venit din Italia acum două luni. În camera cu pereți verzi și roz, mă așază între cele pes­te 30 de perne cu sclipici, de toa­te culorile. Strînge repede cî­te­va boarfe uitate și le bagă sub o per­nă. Se așază în fața mea și în jurul ei încep să se adune cîteva fe­te cu copii în brațe, un bă­ie­țan­dru mai răsărit și vreo cinci copii care par proaspăt scoși din sobă. Cînd aud cuvîntul „scandal”, toți cas­că ochii și se trag într-o parte. Maria se bate cu pumnul în piept: „noi sîntem țigani cu­minți!”. Nici cuvîntul „expulzare” nu îi este pe plac. Țiganii vin acasă pe două căi: „cu autocaru’ ori cu avionu’”. Ultima oară și ea a venit cu a­vi­o­nul, că au prins-o pe stradă și au trimis-o acasă, dar nu i-a dat ni­meni 300 de euro, așa cum fă­ceau francezii. Înapoi nu se mai du­ce, că trebuie să stea acasă, să fa­că de mîncare. „Az’ am luat ajuto­rul so­ci­al” și îmi arată spre ma­să, unde se odihnesc sticle cu ulei, doi saci cu cartofi și baxuri cu pul­pe congelate. Îi ajunge exact pen­tru o lună, ca să hrănească cele un­spre­ze­ce guri flămînde și gă­lă­gi­oase ca­re roiesc în jurul ei. „Le dau pul­pe, cartof, bulion, să creas­că!”

Italia miroase urît

Pleacă prin casă și mă lasă cu no­ra ei. Aceasta ține în brațe un copil de vreo opt luni care roade un os de găină. O cheamă Mihaela și nu prea vorbește românește. A­re 22 de ani și trei copii, iar soțul ei e „în oraș, cu băieții”. Ea a fost de două ori în Italia și peste o săp­tămînă pleacă din nou. Cînd o în­treb cum e în Italia, nu spune ni­mic, doar strîmbă din nas, de par­că i-ar mirosi a hoit. În schimb, știe cifrele: cei care lucrează fac pînă-ntr-o mie de euro, iar cei ca­re „fac cerșeli și ciordeli” trec de două mii.

Revine Maria și mă pof­teșe pe o canapea de piele ro­șie și al­bas­tră. Dă o parte a fustei roșii la o parte și scoate un teanc de cărți tarot. „Ghiceam și în Italia. Nu la ’ta­li­ence, că ele nu înțeleg ce le spun, numa’ la româncele noastre.” „Să știi că ea dă bine”, sare și no­ra cu re­c­la­ma, iar cînd le spun că n-am bani, dar că aș putea să vin sîm­bă­tă, mă fac să promit că le aduc și o ojă ro­șie, la fel cum am pe unghiile la ca­re s-au holbat toată seara. Îmi spun să vin mai re­pede, ca să nu fie plecate deja, iar cînd să ies pe poartă, Maria îmi mai servește o­da­tă zîmbetul ei cel mai frumos: „da’ n-aveți cu ce să ne ajutați, nu?”

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top