Cînd a îmbătrînit poezia

1001 de chipuri Niciun comentariu la Cînd a îmbătrînit poezia 1

„Uite, la asta muncesc acum”, și Alex Marinescu îmi pune în bra­­țe un dosar cu hîrtii așezate frumos. Atunci se luminează la față și o­chii încep să îi strălucească. Ține în mînă o hartă, un început de dic­țio­nar, notițe, schițe. E următorul lui ro­man. Pentru că, așa cum spu­ne, lumea în care tră­iește și scrie nu este așa cum îi place lui, a ajuns să își creeze propriul univers.

Tras de spate de cît a stat aplecat deasupra cărților și a tastaturii, de pe care aproape că nu se mai văd însemnele din fabrică, are a­lu­ra u­nui vampir, ten alb, conturat de o barbă neagră ca părul lui lung.

A scris un roman pe care, după ce l-a publicat în 200 de exempla­re, l-a împărțit „prietenilor și cu­noș­tințelor. Nu l-am făcut pentru ba­ni”, îmi spune el serios. În dulapul în care sînt cîteva sute de cărți de toate vîrstele și culorile mai sînt doar trei bucăți din „Coș­ma­rul”. E prima lui „operă”, a mun­cit la ea opt ore pe zi o vară în­trea­gă și a trimis-o la tipar în 2007, du­pă ce l-a sfătuit un profesor de la Litere, facultate la care acum es­te doctorand. Al doilea roman ar vrea să fie publicat în străinătate pen­tru că, zice el înclinînd din cap, „îmi place stilul gotic, fantasy. La noi nu prea este gustat, dar sper ca în viitorul apropiat să e­xis­te mai mulți fani ai genului”.

Versuri de liceu

“Între noi se întinde o lume de cu­vinte”, e unul dintre pri­mele lui versuri și așa s-a aprins pasiunea lui pentru condei. Se întîmpla în liceu, pe vremea cînd era mai ro­man­tic. „Acum am ajuns să scriu doar pentru mine. Cîndva am a­ră­tat mai multor persoane și eram bu­curos cînd mă criticau.” Dar nu are de gînd să se întoarcă la ca­tre­ne, rime și ritm pentru că acum es­te „mai matur” și romanul îi o­­fe­ră mai multă libertate. De altfel, în același stil și-a încheiat și car­tea: „poate te întrebi cum a scris un mort povestea pentru cei vii. Răs­punsul n-ai decît să-l afli singur. Eu nu mai aparțin aceleiași lumi. Nu am de ce să îți dau explicații. Adio!”

Victor ILIE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top