Călătorie printre pixeli

1001 de chipuri Niciun comentariu la Călătorie printre pixeli 1

„Calculatorul este cheia universului”, îi spunea de multe ori Oanei tatăl ei. Este studentă în anul al II-lea la Informatică, pentru că „așa au vrut ai mei”. Își amintește cum, de mică, părinții i-au trasat fiecare pas pe care trebuia să-l urmeze ascultătoare. Toate bocetele copilăriei au fost în zadar. „Atunci am devenit introvertită. Dacă în fiecare zi mă cicăleau și-mi corectau orice mișcare, în lumea aia a mea imaginară, le veneam de hac!”

Cu toate că adora literatura și era olimpică la geografie, părinții au decis ca Oana să meargă la un liceu cu profil real. „Am mîncat matematică, fizică și informatică, cum ți-aș da ție să mănînci gîndaci dintr-ăia de la chinezi”, spune rîzînd și se-nfruptă dintr-un ecler, uitînd că părinții ei au învățat-o să postească în toate zilele de miercuri și vineri.

Absolventa cu restanțe

Nici mai departe nu a făcut ce-a vrut. Dorința pe care și-a pus-o atunci cînd a stins dintr-o suflare cele 18 lumînări a fost să meargă la Facultatea de Geografie. „Dar cu cine să mă înțeleg, n-am avut nici o șansă, da’ nici una”, se revoltă Oana. Părinții au lăsat-o să vină singură în Iași, să-și depună dosarul la Informatică. Pe tren, însă, Oana se gîndea că de banii pe care îi are, ar putea plăti înscrierea al facultatea pe care și-o dorea. S-a scotocit prin toate buzunarele, și-a numărat chiar și mărunții, dar îi mai trebuiau 50 de lei. „Mi-a fost frică să-mi depun dosarul doar la Geografie, mă gîndeam să-l pun la amîndouă, dar mi-a venit ideea prea tîrziu și oricum nu-i convingeam pe ai mei”.

După un lung și întortocheat an de facultate, și-a petrecut vara muncind. Și-a strîns cîțiva bănuți pentru înscrierea la Geografie, la care se adaugă și un oftat amar în fața vitrinelor sclipitoare din magazine. „Și așa, cu greu am făcut bani de taxă. Și acum mai suspin după niște cizme. Dar slavă Domnului că măcar acum învăț ceea ce îmi place”, zîmbește Oana.
La Informatică nu îndrăznește să renunțe, chiar dacă este restanțieră și nu pricepe mai nimic. „Am s-o termin și pe asta, iar diploma de la Geografie am s-o înrămez și i-o fac cadou lu’ tata, nu am să-i spun pînă atunci. Apoi, am să călătoresc în toată lumea. Vezi, ți-am spus eu că visatu-i gratis!”

Andreea JUGARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top