Buchetul de tinerețe

1001 de chipuri Niciun comentariu la Buchetul de tinerețe 1

„Se zice că meseria asta se fu­ră”, îmi spune Oana, tînăra care te pri­vește de după standul parfumat de îndată ce intri în Piața Agro­ali­men­tară de pe Independenței. În toți cei 24 de ani pe care îi are a respi­rat numai parfum de flori. La baza mi­cii afaceri au stat părinții ei, care, du­pă Revoluție, au cumpărat o parce­lă de pămînt și au început s-o cultive, dar nu cu gîndul că astăzi o să-i vîndă ro­dul. Încetul cu încetul au ajuns la o gră­dină de cinci mii de metri pă­trați, dintre care o mie sînt cu sere și o mie cu iazuri, iar „vara, cînd totul înflorește, e o nebunie”.

Taraba îi e îngrijită și împrăștie mii de miresme. La început a vîndut în Ha­la Centrală, dar a început să in­ves­tească mai mult și „trebuia să avem un loc de des­facere mai mare”. A termi­nat Li­ce­ul Agricol, dar nu s-a gîn­dit să dea mai departe pentru că pa­si­unea ei pentru flori era prea mare. Toată familia se ocupă cu as­ta, însă ea vinde singură acolo. Stă 12 ore în pi­cioare zilnic „în condiții pentru ca­re nici nu merită să plătești locul pentru standul cu flori”. Hala în ca­re își vin­de munca e concepută ca o se­ră, avînd sticlă în loc de tavan, iar „va­ra e o căl­dură de te sufoci și iarna nu dau căl­du­ră decît cînd sînt minus mul­te gra­de.”

Plastic îmbobocit

„Florile sînt o marfă perisabilă. Da­că sînt peste 30 de grade, viața lor se scurteză”. Aranjamentele le face din propria ei imaginație și în­cear­că să le vîndă oamenilor numai flori na­tura­le, ro­mânești chiar dacă sînt mai iefti­ne decît cele din alte țări. „Dar ne su­fo­că florile din import. Nu­mai bă­trî­nii zîmbesc cînd le spun că-s flori de-ale noastre”.

Fața ei pare să nu înceteze ni­cio­dată să surîdă și te îmbie cu cîte o de­numire în latină a vreunei flori. „Agri­cultura la flori e destul de grea pentru că trebuie să le cunoști secretele, și mai ales cînd trebuie să le uzi”, îmi zice ți­nîndu-și mîinile în buzunar. Nu le dă cu nici un fel de fertilizant ca să fie to­tul cît mai natural. „Că florile natura­le parcă și mirosul îl au altfel, dar o­mul nu se uită la asta că lor li se par mai fai­ne alea de Olanda”.

Între atîtea plante colorate nici pă­rul ei brunet nu pare așa de negru. A crescut cu flori în brațe și întreaga ei lume miroase îmbietor a crin și a pa­siune. Deși e alergică la narcisele gal­bene, ea tot le iubește la fel de mult ca pe celelalte flori pe care le cultivă. Ca într-un buchet, adună fiecare zi pe­tre­cută lîngă vazele cu orhidee și tran­da­firi și nici durerea de picioare n-o îm­piedică să mă poftească la flori ori­cînd vreau, pentru că știe că un zîmbet poa­te să răsară și dintr-o sămînță de la­lea.

Iuliana LEONTI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top