Buburuza care i-a adus noroc

1001 de chipuri Niciun comentariu la Buburuza care i-a adus noroc 73
Buburuza care i-a adus noroc

„Trandafirii au spini așa cum și viața are obstacole”, crede Iustina Dumitraș în timp ce construiește buchețele în jurul unor mănunchiuri de lalele. Standul său parfumat stă ascuns în Iulius Mall, în spatele unei tejghele cu bomboane multicolore. E înaltă, are părul șaten tăiat pînă pe umeri, iar ochelarii cu rame subțiri îi pun în valoare ochii căprui. Rareori însă se uită la tine, pentru că toată atenția îi e acaparată de flori. Spune că în viață a fost nevoită să lase în urmă lucruri care o legau de trecut – așa a pățit cu locuința în care și-a crescut copilul, cu locul de muncă sau cu mulți dintre prietenii ei apropiați.

După ce a lucrat o perioadă la o farmacie din Suceava, a fost nevoită să-și părăsească orașul și locul de muncă, fiindcă a divorțat și nu se mai putea înțelege cu fostul soț. „Tind să cred că am ajuns în Iași pentru că așa a fost să fie. Aici am găsit bucuria în meseria aceasta pe care urma să o fac”, spune Iustina, lăsînd să i se citească pe chipul brăzdat de urmele celor 50 de ani pe care-i are fericirea și entuziasmul de a lucra printre flori cît e ziua de lungă.

Pînă acum cîțîva ani a locuit în Suceava împreună cu fetița și fostul soț. Cînd a ajuns în Iași și-a schimbat meseria și-a devenit din asistent, florăreasă. „Fac meseria asta din întîmplare și mi-am dat seama că aici îmi este locul; aici mă simt împlinită”, spune Iustina. Pentru ea, florile aduc liniștea și speranța la o viață cît mai cumpătată. Oricît de pretențios ar fi clientul, sentimentul că reușește să-i însenineze ziua cu cîte un buchet special făcut de ea o face să se simtă împlinită. A învățat meșteșugul într-o florărie mică din Iași – ideea de a fi florăreasă a încîntat-o, iar acum are propriul stand unde vinde cu drag fiecare floare și încă nu-i vine să creadă că au trecut mai bine de 15 ani de cînd face asta. Nu are weekend-uri libere, sărbătorile legale sînt cele mai aglomerate zile de muncă pentru ea și nimic din toate astea nu o împiedică să iubească mai puțin ceea ce face. „Îmi place mai mult ideea de designer florar; e mai la modă. Fata mea este foarte mîndră de mine, chiar dacă nu o spune niciodată. Se vede și se simte că îi place ceea ce fac”, spune Iustina.

Știe o mulțime de secrete ale florilor; știe cum să le combine, să le păstreze pentru a rezista mai mult indiferent de anotimp și de fiecare dată cînd pregătește cîte un buchet pune o buburuză sau două pe frunze. Zîmbește printre petale, frunze și pachete și, chicotind, îți dezvăluie că: „buburuzele aduc noroc și fiecare dintre noi merită puțin noroc în viață!” în așa fel încît n-ai cum să pleci de acolo fără s-o crezi.

Text scris de Beatrice ȚÎBÎRNEA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top