Bikerii isi ureaza de bine, noroi pe frina

1001 de chipuri Niciun comentariu la Bikerii isi ureaza de bine, noroi pe frina 9

Mersul pe bicicleta nu mai este simplu. Unii practica trial, downhill, crosscountry, de pe BMX-uri, Mountain Bike-uri, sau de pe vechile Pegas.

Andrei s-a specializat in crosscountry: “Este la fel ca ciclismul de sosea, numai ca nu ai nevoie de sosea, urci, cobori, urci, cobori, si sarituri uneori”.

De trei ani, hobby-ul acesta s-a transformat într-o obsesie, a început ca o distractie de vacanta cu un coleg si de atunci ciclismul a devenit mai mult decît o simpla pasiune de weekend: ” Am luat bicicleta lui sor-mea, era o bicicleta din bazar, am mers o saptamîna jumatate si ne-am plimbat prin Moldova, iar de atunci, mai mereu”.

Bicicletele il costa bani: “Eu am trei biciclete, una e de 300 de euro, alta la vreo 700 si una la 1500 de euro”.

In sportul pe care îl practica, experienta o acumuleaza prin cazaturi, “un brat dislocat, mîna rupta de doua ori, dar bratul dislocat a fost un accident de circulatie”.

Iar mindria unei figuri in plus il deosebeste intre bikeri: nu se face decît pe drumuri forestiere, în paduri, pe carare, sînt lucruri total diferite, trialul nu are legatura cu ciclismul. “Ceea ce fac eu este sport într-o proportie mai mare decît ceea ce fac ei.”

Bicicleta aduce usurarea

Pentru acest sport ai nevoie de o bicicleta, una usoara, dar destul de rezistenta pentru miscari de anduranta. Aceasta nu trebuie sa se strice sau sa fie grea, altfel nu vei mai putea parcurge drumurile cu usurinta.

IŽn Iasi, Andrei s-a ocupat si de organizarea numeroaselor evenimente de ciclism “outdoor”, ca sa îl faca mai popular. Pentru el si ceilalti practicanti, sportul nu este dificil, trebuie sa fii bun, trebuie sa ai si timp si sa fii dornic de a investi: “E mai mult decît un hobby. Am bagat vreo 4000 de euro în biciclete si în echipament de ciclism. E o eliberare, altii joaca Counter Strike, altii cu bicicleta. Afara sînt în schimb milioane de practicanti, la noi abia acum începe.”

Desi în zona Moldovei nu sînt multi care sa practice la modul profesionist acest sport, Ardealul în schimb detine suprematia. Acolo sînt toate concursurile, “tot ce tine de ciclism în Ardeal are loc, e mult mai dezvoltat”.

Andrei merge doar în weekenduri pe bicicleta, la serviciu vine pe jos: “Te duci la lucru unde stai, te duci acasa la televizor unde stai, iesi cu prietenii la o bere, unde stai”. Nu numai aerul te face sanatos, ci mersul pe jos face piciorul frumos.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top