Biblioteca de după coline

1001 de chipuri Niciun comentariu la Biblioteca de după coline 15
Biblioteca de după coline

De după o ușă care scîrțîie încet a­­­tunci cînd e deschisă își face apariția Cor­­neliu Popescu, bibliotecarul din Bel­­cești. „Din cîte vezi, nu s-au schim­­bat prea multe…”, îmi spune cu un zîm­­bet șters, și avea dreptate, nu se schim­­baseră prea multe. În în­că­pe­rea mică erau înghesuite cărți din toate do­­meniile. Cele care nu mai aveau loc pe rafturi își duceau veacul pe me­se­­le lungi la care în timpul săp­tă­mî­nii e­levii își scriu sîrguincioși te­me­le. Îm­brăcat într-o cămașă albă și pan­ta­loni la dungă, Corneliu se a­șează pe unul din­tre scaunele masi­ve de pe ca­re mu­tă cărțile dintr-o par­te în alta. „Lu­crez aici încă din 1991. A­veam 23 de ani pe atunci și o mare pasiune pen­tru cărți”, oftează și re­cu­noaşte nos­talgic că deși tinerețea i s-a scurs, pa­siunea pentru cărți nu va avea un fi­nal.

Corneliu are acum 49 de ani și o e­­nergie molipsitoare. Povestește despre cărți fără să-i piară zîmbetul de pe buze, iar biblioteca o consideră o a doua casă. „Lipsa de personal poate fi considerată o problemă, însă a trecut atît de mult timp de cînd sînt sin­gu­rul angajat încît acum s-ar putea să fie chiar ciudat să lucrez alături de al­te per­soane”, spune în timp ce îşi a­run­că privirea de la un raft la altul, de par­că ar vrea să se asigure că nicio car­te nu a fost mutată de la locul ei de cînd am început noi să vorbim. Ni­cio­da­tă nu i-a trecut prin cap că poa­te i-ar fi fost mai bine dacă și-ar fi lăsat satul în urmă și s-ar fi mutat la oraș pentru a practica aceeași me­se­rie, ba chiar e mîndru că a rămas și a participat la cre­area unui „mai bi­ne”.

Pentru că în Belcești nu există în­­că un cămin cultural sau o casă de cul­­tură în care să se desfășoare vreun soi de activități culturale, tot Corne­liu a fost cel care, în 1993 a decis să-și a­sume o responsabilitate în plus și să se ocupe și de organizarea cîtorva e­ve­ni­mente. Pentru ceva timp nu a reali­zat că decizia luată de el fusese una im­por­tantă, însă atunci cînd a văzut bu­curia de pe chipurile e­le­vi­lor urcați pen­tru prima oară pe sce­nă, Corne­liu și-a dat seama că nu va re­nunța prea cu­rînd la a doua sa o­cu­pație, așa cum nu se vede pă­ră­sind-o nici pe prima.

Nu-l descurajează nici bugetul prea mic pentru noi achiziții de căr­ți, nici spațiul insuficient. Continuă să fie optimist și crede că atîta timp cît pen­tru elevi biblioteca încă re­pre­zintă un refugiu, nu are de ce să-i fie frică. Nu foarte demult a reușit să implemen­te­ze și ideea de biblionet și să pună la dis­poziția a­do­les­cen­ți­lor cîteva com­putere conectate la internet. „E impor­tant să aibă acces și la informația ca­re le este pusă la dis­po­ziție pe internet. Căr­țile rămîn, ce-i drept, cea mai de în­credere sursă, însă e important pen­tru ei să știe să se descurce și atunci cînd vine vorba de tehnologie, să nu con­sidere că au rămas în urma celor ca­re au resurse mai bogate”, adaugă bi­bliotecarul în timp ce se ridică de pe scaun și îl împinge la loc sub masă.

În loc de „la revedere” l-am ru­gat pe Corneliu să-mi spună despre car­tea care-i place cel mai mult, iar chi­pul i s-a luminat în timp ce închidea la­cătul masiv al ușii care ține biblio­te­ca în siguranță. „Să ții minte că un bi­bliotecar nu-și permite să aibă căr­ți preferate pentru că trăiește în mij­lo­cul lor”, mi-a răspuns îndepărtîndu-se liniștit de locul la care revine, zi de zi, deja de 26 de ani.

de Claudia PINCOVSKI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top