Activist cu mintea clară

1001 de chipuri Niciun comentariu la Activist cu mintea clară 6

Îmi plimb privirea peste șirul de me­se roșii în căutarea ei. Nici urmă de hi­piotă cu părul verde și ie. În schimb, chiar de lîngă mine, îmi face cu mîna o domnișoară drăguță: ea e.

Stă la masă cu alte trei fete, de la al­te asociații, pun la punct ultimele de­ta­lii pentru următorul proiect. Irina, amabilă, mă poftește să stau. Ar vrea să ști­­e ce întrebări am pentru ea, dacă se poa­­­te. Are părul drept, pînă la umeri și o­­chelari cu rame dreptunghiulare, prin ca­re te fixează doi ochi negri, zîm­bi­tori. Chiar dacă nimic nu o trădează, es­te „verde” din cap pînă-n picioare. Îmi spune că nu știe exact cînd „a lovit-o”, dar cu siguranță a fost demult, poate chiar înainte de liceu, astfel încît, cînd a venit vorba să meargă la facultate a ști­ut ce-și dorește: Ecologie și Protecția Mediului. De aceea, este mai întîi e­co­­log, apoi ecologist. „Din anul al II-lea totul a început mai serios, cînd i-am des­­coperit pe cei de la «Teris»”. În scurt timp, a devenit președinta asociației și „am făcut cele mai frumoase lucruri a­lă­turi de ei”.

Ghiozdanul verde

Cele mai mari emoții le-a avut a­tunci cînd a trebuit să apară în fața co­pi­ilor cărora le preda ore de educație e­co­logică. Dar și atunci cînd a oprit-o o doamnă pe stradă ca să-i spună că a văzut-o la TVR și că ar vrea și ea să re­ci­cleze, „că avea vreo 40 de kilograme de hîrtie și nu mai avea ce să facă cu ea.” Apoi îmi povestește cum a reușit ea să facă „o schimbare în lume, pornind de la a mă schimba pe mine. Am reușit să-l conving pe șeful meu să avem cîte o cutie de carton pentru hîrtie reciclată în fiecare birou de la serviciu. A fost mai greu pînă i-am convins pe toți că e mai bine așa, dar acum totul e în or­di­ne”, și desenează niște linii drepte, i­ma­ginare pe masă. Irina este ecologistul modern, care nu are un mod de via­ță deosebit, doar unele obiceiuri de ca­re nu se dezice, mai ales „la cum­pă­ră­turi. Sînt tot timpul foarte atentă la ce­ea ce iau de pe raft, prefer produse lo­ca­le și am mereu o pungă ecologică la mi­ne”, spune Irina.

Chiar dacă nu pare să aibă mai mult de 20 de ani, Irina a absolvit deja fa­cul­tatea, a făcut și un masterat în do­me­niu, apoi încă o facultate, încă un masterat la Psihologie, un stagiu de practi­că la Parlamentul European… E ge­nul de persoană pe care orice om normal o invidiază. Iar în capul ei, toate pro­­iectele pe care le-a făcut sau le va fa­ce sînt aranjate disciplinat, în sertare cu­rate, argintii, ca-ntr-o bancă el­ve­ți­a­nă.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top