Weekend-ul „fetelor noastre”

Scor la pauză Niciun comentariu la Weekend-ul „fetelor noastre” 1

Să fim pentru o clipă sinceri. Tră­im într-o țară care nu premiază în mod special strădania sau munca asiduă. Dintr-un reflex pe care l-am căpătat de la prietenii noștri dinspre apus, a­preciem recunoașterea de moment, acel flash al blitz-ului. Și, prin ur­ma­re, promovăm vedete care se sting atît de repede încît, în cîțiva ani, vom uita și cum îi cheamă.

Pentru că matematica e simplă: sporturile care au bani să in­ves­teas­că în imagine, primesc publicitatea și plocoanele federațiilor, în timp ce sporturile mai sărace își plimbă at­le­ții prin săli capitonate cu igrasie și amintiri înviate doar de decupaje din ziare.

Așa a fost și gimnastica româ­nească. Le aveam mereu pe „fetele noastre” atunci cînd cîștigam me­da­lii, în rest, ele nu prindeau nici mă­car coloanele din ziarele de profil. Și în ultima jumătate de deceniu, „fetele noastre” au fost ba niște handbalis­te supraevaluate, ba pentru o săp­tă­mînă, niște spadasine prea puțin pro­movate sau, pentru cîteva ore, o e­chipă de volei care nu are o sală de­centă în care să se antreneze.

Duminică, însă, România și-a umplut desaga cu medalii la Cam­pio­natele Europene. Am luat des­tul aur și argint încît să prindem curaj pentru Olimpiadele de la Londra din vara asta. Dar tot aurul ăsta nu le-a ajutat pe „fetele noastre” decît să ne răpească suflarea pentru un weekend. De luni, se apropie der­by-ul Steaua – Dinamo, ne vom scălda din nou în amintirea finalei Cupei UEFA care ne-a umplut ca­pitala cu 30.000 de spanioli care ne-au adus 12 milioane de euro.

E simplu să-ți uiți eroii, chiar și cînd aceștia sînt o mînă de fete, dintre care, jumătate nici nu și-au sărbătorit încă majoratul. Dar, cînd jumătate din populația țării face au­diență la „Românii au talent”, la ce mai avem nevoie de eroi?

La ce mai avem nevoie de oa­meni care să ne promoveze? Și care să nu o facă prin scandaluri, prostii sau, uneori, comportament de ma­ha­la. Să o facă prin simplitate, prin­tr-un zîmbet sau printr-o săritură la bîrnă. Pentru că fetele noastre au în­vă­țăt în urma celor zece ani în care și-au julit coatele pe saltele în­vechite. Nu e greu să te arunci cu capul înainte, e mai greu să cazi în picioare.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top