Pază pentru Euro 2016

Scor la pauză Niciun comentariu la Pază pentru Euro 2016 3
Pază pentru Euro 2016

În ultimul timp tragediile par să se țină lanț în întreaga lume. Cea mai recentă este cea de vineri seara din Franța. Aten­ta­te­le teroriste au reușit să cutre­mu­re întreaga lume și au adus pa­nică pe străzile Parisului, dar și în inimile francezilor în general.

Am putut auzi exploziile în direct, în timpul amicalului dintre echipa Germaniei și cea a Franței de pe stadionul Stade de France, locul unde se desfășura meciul. Acesta nu a fost întrerupt și chiar dacă s-a stîrnit pa­ni­că în rîndul suporterilor, aceștia nu au fost lăsați să părăsească stadionul. De asemenea măsurile de siguranță erau oricum mai stricte decît de obicei, deoarece chiar președintele Franței, Fran­cois Hollande era prezent pe stadion. Acesta a fost imediat evacuat de serviciile secrete.

Partida s-a încheiat pînă la urmă cu victoria Franței, scorul final fiind de 2-0, dar gustul victoriei a fost totuși unul amar. Dincolo de meciul de vineri sea­ră s-a pus însă în discuție vi­i­toa­rea organizare a Euro 2016. Chiar dacă Franța a fost aleasă să găz­du­iască finala turneului de anul viitor, acum foarte mulți oameni își pun problema dacă țara va putea asigura siguranța celor care vor veni să asiste la întrece­rea sportivă.

Membrii Federaţiei Franceze de Fotbal şi membrii Comitetului de Organizare al Euro 2016 ur­mea­ză să se întîlnească astăzi, luni, 16 noiembrie, pentru a discuta măsurile de siguranţă ce vor fi implementate pentru ca Euro 2016. Prin urmare Statul nu se apleacă în fața amenințărilor te­ro­riste și bine face. Cu toate acestea presiunile de pe umerii au­to­ri­tăților vor fi uriașe. Și mai există posibilitatea ca lucrurile să devină și mai instabile pe viitor, să apară proteste sau un conflict în­tre francezi și comunitatea de musulmani, relație care era deja compromisă de atacul de la Char­lie Hebdo.

Pînă la competiția de anul viitor nu mai este însă foarte mult, iar Federația Franceză de Fotbal ar trebui să se gîndească la o modalitate de a îmbunătăţi securitatea de pe străzi. Loc unde ar trebui să se implice şi co­mu­nitatea musulmană poate de­zamorsa întreaga situație luînd atitudine în fața extremiștilor din rîndurile lor.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top