Nu fiți aroganți!

Scor la pauză Niciun comentariu la Nu fiți aroganți! 3

Nu fiți aroganți și deschideți te­levizoarele pe TVR, sau care ați tre­cut la digital, îndreptați-vă parabo­­­licele Dolce spre cerul senin. A în­ce­put Campionatul European și, chiar dacă România face din nou tu­șa, a venit timpul să ne scăldăm pu­țin ochii cu fotbal adevărat. Cred că, desfășurat în fiecare an, Euro­pea­nul este acea mostră de normalitate de ca­re are nevoie sportul mingii ro­tun­de de la noi din țară. Am văzut-o din primele meciuri.

Rusia e luată la întrebări pentru huliganii care a­pro­ape au omorît în bătaie un ste­war­d, chiar dacă a spulberat Cehia, iar ar­bitrii au gafat încă de la meciul de des­chidere dintre greci și po­lo­ne­zi. Dacă lucruri de genul acesta s-ar fi petrecut în Liga 1, deja se scriau pancartele anti-Mitică și la fede­ra­ție se strîngeau oamenii pentru pro­teste împotriva libertății suporteri­lor. Și presa gemea, din toate rîn­du­rile, prin toate microfoanele, că la noi nu-i ca la nimeni.

Eh, iată că și Europeanul de a­nul acesta ne arată că, pînă la ur­mă, greșelile și excesele fac parte din legile nescrise ale jocului. Și că, din­colo de toată mînăriile care se fac cu pariuri în toate campionatele din lu­me, unele dovedite, altele doar ști­ute, sportul e încă imprevizibil. Și frumos. Pentru că meciurile e­chi­pe­lor naționale în turnee cu im­por­tanță mondială, sau, ca în cazul a­ces­ta, continentală, sînt presărate cu un sentiment care le dă o aromă fa­buloasă: patriotismul. Îți crește i­ni­ma ție, suporter român frămîntat de dezamăgirile din campionatul in­te­rn, cînd vezi că cineva a luat un me­lesteu și s-a dat la amestecat ve­de­te cu fotbaliști mai puțin cu­nos­cu­ți, muncitori cu trîntori. Și, cînd a cres­cut aluatul, s-au născut 11 lup­tă­to­ri de fiecare parte a terenului.

E plăcut să privești o dată la pa­tru ani fotbalul fără prejudecăți și să-l savurezi ca pe un joc în care fie­care echipă e lăsată să-și apere, co­rect, șansele. În urmă cu opt ani, 11 greci au ținut strîmtoarea în­gus­tă care-i despărțea de titlu în fața în­tregii Europe. Și nici măcar ju­mă­ta­te dintre ei nu erau pe listele „ma­rilor echipe” din „marile campio­na­te” ale lumii. O dată la patru ani, indiferent cine ia titlul, fotbalul cîș­tigă.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top