In memoriam, căpitane!

Scor la pauză Niciun comentariu la In memoriam, căpitane! 2

În unul dintre primele sale me­ciuri la echipa națională, pe Cristi Chivu puteai să-l confunzi fă­ră nici o problemă cu o fată. Cu pă­rul mai jos de urechi, dat pe spa­te de o bentiță, slab cît o scîn­du­ră, era cel mai zîmbăreț jucător de pe teren. Era anul 2000 și ne lup­tam pentru calificarea din gru­­pe cu Anglia, la care juca Be­ckam; chiar el era adversarul di­rect al românului, pe banda stîn­gă.

Erau vremuri în care Româ­nia juca frumos. Chiar și Chivu rea­lizase o bijuterie atunci, în­tîm­­plător, e drept. A­ vrut să cen­tre­­ze către Viorel Moldovan din par­tea stîngă, din colțul careului de 16 metri, și mingea s-a scurs pes­te portar intrînd în poartă cu ba­ra. Cîte laude a primit după meci, sin­gurele vorbe de după partidă se învîrteau în jurul lui și a lui M­utu. Exista viață și după „Ge­ne­rația de Aur”!

Dar anii nu au fost blînzi cu Chivu. Din punct de vedere profesional, a ajuns cît de departe a putut, om de bază la una dintre ce­le mai bune echipe ale Euro­pei: Inter Milano. La na­țio­­nală însă, s-a scăldat ani de zile în cri­ticile oamenilor care l-au ridicat în slăvi. El era căpitanul, le-a în­ghi­țit pe toate cu bărbia sus și a ri­dicat din umeri: nu juca singur, mai sînt zece oameni pe teren și atîta au putut face ca un colectiv.

Anul trecut însă a suferit o lo­vitură la cap care l-a băgat în spi­tal și l-a purtat pînă la un pas de moarte și de atunci joacă doar cu o cască protectoare. Din acel mo­­ment, ceva s-a schimbat în comportamentul că­pitanului na­țio­nalei. Unele lu­cruri au început să conteze mai mult și anumite cu­­vinte să înțepe mai tare. A ju­cat în continuare la na­țio­na­lă, a pierdut din nou. Dar n-a mai suportat. Și-a luat rămas bun și a anunțat că pleacă, fără să a­run­ce vina pe nimeni. Iar noi, în loc să îl căutam și să-l chemăm î­na­poi, l-am făcut laș și slab.

Vineri seară, cînd se uita la me­ciul României, Cristi și-a trecut mîinile prin păr căutînd ben­tița. A oftat, amintindu-și și acum de meciurile în care o purta. Noi am uitat chiar atît de repede?

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top