Egal pe iarbă și sînge în tribune

Scor la pauză Niciun comentariu la Egal pe iarbă și sînge în tribune 11

De ce de fiecare dată în urma unui meci de fotbal galeriile adversare ajung să se bată la propriu între ele? Asta e întrebarea care mă tot frămîntă de cîțiva ani. Înarmați cu petarde, cuțite, bîte de baseball, spray-uri paralizante, suporterii par a se pregăti mai mult pentru lupte greco-romane decît pentru un sport național. Cei de pe teren aleargă după o minge pentru cîteva minute bune, iar apoi pleacă acasă cu buzunarele doldora de bancnote. În urma lor rămîn cei care le strigă pătimaș numele, iar dacă cineva nu le susține părerea , folosesc arma din dotare pentru a-l convinge. Înțeleg sentimentul național, înțeleg și cînd oamenii vor să-și apere principiile, dar manifestările lor produc victime.

După cum era de așteptat, nu doar egalul dintre România și Ungaria a fost un dezastru pentru toți, ci și oamenii bătuți prin tribune. Scorul a fost doar un pretext, căci unde s-a văzut în România meci fără sîngele frățesc vărsat pe scaune? Galeria Dinamo Sud a atacat galeria maghiară, membrii galeriei de la Steaua s-au bătut între ei, iar suporterii Petrolul i-au atacat pe cei de la securitate. Iar aceștia au răspuns cu o monedă și mai mare. Firma de pază BGS care ar fi trebuit să asigure ordinea la meciul dintre România și Ungaria a reziliat contractul pe care îl avea cu Federația Română de Fotbal. Asta pentru că unii angajați au uitat care este de fapt scopul lor acolo și au început să dea în stînga și în dreapta cu tot ce le-au picat în mînă. Măcar ei sînt singurii care nu au făcut discriminări, nu au ținut cont că persoana lovită e copil, femeie, român sau ungur. Că doar s-a aruncat în ei cu petarde și nu au putut lăsa situația nefinalizată. De vină, așa cum menționează firma citată în comunicatul de presă, este legea care nu le permite o “percheziție corporală amănunțită, ci doar un control sumar.”

Am putea învăța de la englezi. Celebrii călăreți cu cască au dat iama între suporteri și i-au liniștit. După aceea meciurile au decurs normal, însă la noi cei care au puterea abuzează de ea, iar cei slabi răspund cum pot, scuipînd și mai mult venin . Dar de ce să îți faci rău mocnind în interior ura față de echipa adversă și galeria acesteia? Mai bine dai pe afară cu tot ce ai și te eliberezi, nu contează că libertatea altuia este limitată de un pat de spital.

Autor:

Ana-Maria BUCUR

Redactor-șef la Opinia studenţească, studentă în anul al treilea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top