Africa, buricul pămîntului

Scor la pauză Niciun comentariu la Africa, buricul pămîntului 4

Africanilor nu le mai este teamă. Au ridicat capul într-o di­­­mi­neață și au văzut șantiere mari în toată Africa de Sud. După vreun an jumate, cînd au des­chis ochii, au găsit stadioane mai mo­derne decît în multe dintre țările Europei, iar joi seara, cînd s-au îmbrăcat în haine de sărbătoare au văzut că Occidentul era cu o­chii pe ei, pe obiceiurile, cultura și, inevitabil, fotbalul lor.

Pentru că joi seara, 11 iunie, Africa de Sud a dat startul Cam­pionatului Mondial de Fotbal 2010 din postura de țară gazdă. Un concert, o atmosferă, o mul­ți­me de oameni care l-au impresionat și pe Blatter (președintele FIFA), care de obicei se cotea cînd era vorba de fastuos și ce­re­monii grandioase. Africanii în­să ne-au arătat că știu să joace și fotbal. În meciul de deschidere, împotriva Mexicului (echipa ca­re a pus probleme în repetate rîn­­­duri Argentinei sau Bra­zili­ei) nu s-au codit și au reușit un 1-1 mun­­cit și echitabil.

Presei românești și româ­ni­lor în general le-au plăcut tare mult artificiile. Drept dovadă că au ui­­tat de scaune rupte, jandarmi vio­lenți, președinți-dictatori de club și orgolii ratate. Chiar și de ca­lificare. Pînă cînd s-au stins ul­ti­mele steluțe. Atunci, amarul su­­por­terilor români și-a făcut în­cet loc pe vîrful limbii și pe conde­iul jurnaliștilor și ne-am reamin­tit cu toții că mai trece un Mon­dial și noi ne complacem în ami­cale.

Ne rămîne doar speranța că, din spiritul compasiunii „politically correct”, pentru a arăta di­versitatea fotbalului din lume se va ține un Mondial și la noi, la care să ne calificăm automat, fiind gazde. Problema e că din 12 sta­dioane modernizate necesare, noi avem două și sansele ca să a­vem mai multe curînd sînt egale cu cele ale Stelei de a cîș­tiga Champions League. Din pă­ca­te, nici nu s-a calificat.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top