Robotul care binecuvîntează

Primul răcnet Niciun comentariu la Robotul care binecuvîntează 11
Robotul care binecuvîntează

Pentru a marca cei 500 de ani de cînd Mar­tin Luther a pus pe uşa Bisericii Catolice cele 95 de teze care militau împotriva acesteia, Ste­phan Krebs, un preot protestant din Wi­tten­berg, acelaşi oraş nemţesc în care a avut loc „Re­forma lui Luther” de pe data de 31 oc­tom­brie 1517, a inventat un robot pe care l-a denu­mit BlessU-2, dorind să le arate membrilor co­munităţii din care face parte că se pot spovedi sau ruga fără să fie necesară, neapărat, o pre­zen­ţă umană.

„Vrem ca oamenii să se gîndească dacă pot lua în considerare posibilitatea de a fi bi­ne­cu­vîntați de o mașină fără să fie obligatoriu elementul uman”, a declarat pentru The Guar­dian, Stephan Krebs, reprezentantul Bisericii Pro­testante din Hesse-Nassau şi inventatorul robotului BlessU-2.

Robotul are capacitatea să binecuvînteze în cinci limbi străine: germană, engleză, spa­ni­o­lă, franceză şi polonă. În mîini are montate be­curi cu led, iar de fiecare dată cînd le ridică pen­tru a recita versete din Biblie sau pentru a spune la finalul slujbei „Dumnezeu să te bi­ne­cuvânteze și să te apere!”, acestea se aprind. In­ventatorul a specificat că acestea au fost in­stalate pentru a „spori efectul religios de iluminare”.

„Ideea este să stimulăm dezbaterea și să ne gîndim la viitorul bisericii într-o lume do­mi­nată de tehnologie și dispozitive electronice”, a afirmat pentru acelaşi ziar Volker Rahn, un alt reprezentant al bisericii Hesse-Nassau. A­cesta a mai menţionat că acest concept chiar a funcţionat, iar biserica a avut din ce în ce mai mulţi vizitatori, unii curioşi, veniţi doar ca să vadă invenţia, alţii amuzaţi de robot, dar şi cei care nu sînt de acord cu „mecanizarea re­li­gi­ei”. Fiecare credincios poate selecta de pe e­cra­nul cu touchscreen, de pe pieptul robotului, dacă doreşte o voce feminină sau masculină, limba, dar şi foi printate cu rugăciunile şi bi­ne­cu­vîntările acestuia. BlessU-2 are inserate mai mul­te păcate pe care Biblia le interzice.

Cei care se spovedesc îşi dau seama cît de rele sînt faptele pe care le-au făcut în funcţie de faţa robotului. Dacă acesta îşi încruntă sprîn­cenele şi îşi arcuieşte gura în jos, înseamnă că păcatul este destul de grav, iar dacă, în schimb, are o faţă zîmbitoare, atunci păcatul nu a fost atît de grav şi, prin urmare, a fost iertat pe loc. Ca de fiecare dată, cînd vine vorba despre re­ligie, cei mai mulţi credincioşi nu au fost de acord cu această invenţie. Cu toate acestea, de două săptămîni, de cînd a fost instalat în bi­serică, robotul a avut deja numeroși vizitatori care au venit să se spovedească, iar inventatorul deja a mai făcut unul, în caz că BlessU-2 se va defecta.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top