Priza viitorului e autostrada

Primul răcnet Niciun comentariu la Priza viitorului e autostrada 8
Priza viitorului e autostrada

Deținătorii de mașini hibride sau electri­ce din Marea Britanie se vor putea bucura peste cîți­va ani de mai multe avantaje decît sperau. Gu­vernul britanic va implementa un program de testare a unei noi tehnologii care va per­mite conducătorilor auto să nu mai facă o­pri­ri dese pentru a-și alimenta automobilele. Vor exista benzi ,,verzi”, separate, care prin pro­cesul de inducție magnetică vor permite eco­nomisirea timpului celui care se află la volan. Procesul este asemănător cu cel al u­nui încărcător wireless, simplu de folosit, eficient și mereu la îndemînă.
Foarte multe dintre mașinile electrice se pot încărca direct de la priză sau în stații special construite pentru încărcare acestora, fapt care nu oferă o autonomie foarte mare automobilelor și îi obligă pe posesorii acestora să fie mereu cu ochii pe baterie.

Proiectul se va derula de la sfîrșitul acestui an, iar inginerii vor avea nevoie de voluntari dispuși să accepte instalarea unor dispozitive wireless în mașini. Sub benzile de circulație vor fi îngropate cabluri care vor genera un cîmp electromagnetic. Mai apoi acesta va fi transfor­mat în curent electric de către receptor prin in­termediul dispozitivului wireless deja amplasat.

Pe lîngă aceste două mecanisme amintite în­tregul sistem va include și un sistem de co­mu­nicare care va detecta în timp util pre­zen­ța unei mașini și va activa toate componentele necesare funcționării ansamblului energetic.
Faza de testare va include porțiuni pe care nu vor putea să conducă decît cei im­pli­cați în experiment, prin urmare ceilalți par­ti­ci­panți la trafic nu vor fi afectați. În următorii cinci ani, guvernul a estimat că va avea nevoie de un bu­get es­timativ de 500 de milioane de lire, echi­valentul a 779 milioane de dolari.

Dacă pînă acum cîțiva ani mașinile electrice sau hibride rămîneau un vis frumos și scump al persoanelor cu convingeri ecologiste, în pre­zent acesta își ia avîntul și oferă tot mai mul­te soluții ieftine și practice. Planul de în­cu­rajare a cumpărării unui asemenea tip de ve­hicule care va urma să se deruleze în Marea Britanie este cea mai recentă ma­ni­fes­ta­ție de acest fel apărută în media. În România, în­ce­pînd din această toamnă subvențiile pentru o mașină electrică vor fi de 20.000 de lei, iar pentru una hibrid de 5000 de lei. O investiție considerabil mai mică decît cea a Guvernului Marii Britanii.

Autor:

Bianca Vieru

Colaborator la „Opinia studențească”, studentă în anul al II-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top