Peștele bun de pus pe rană

Primul răcnet Niciun comentariu la Peștele bun de pus pe rană 8
Peștele bun de pus pe rană

O echipă de oameni de știință brazilieni au descoperit o nouă metodă pentru a vindeca ar­surile folosind pielea unui pește cunoscut sub nu­mele de „Tilapia”. Această specie este în­ru­di­tă cu bibanul și este un pește de apă dulce, o­ri­ginar din Africa. La început se găsea doar în rî­urile și fluviile Africii de Est, în special în Nil, dar specia a fost răspîndită de om pînă în a­pe­le sub­tropicale ale Filipinelor, Tailanda, Indo­ne­zia, Co­reea și China.

În mod normal arsurile sînt tratate folo­sind țe­sut uman sau provenit de la porci, deoarece a­cesta permite transferul de colagen, proteină ca­re contribuie la procesul de vindecare, și men­ține umede zonele afectate. Din păcate spita­le­le de stat din Brazilia întîmpină dificultăți cînd vine vor­ba de procurarea acestor materii sau a al­ter­nativelor artificiale disponibile. Astfel, me­dicii de acolo utilitează bandaje de tifon, care nu sînt plăcute deloc, provoacă dureri și trebuie schim­bate des. Dată fiind situația din acea zonă, din ne­vo­ia de a ajuta cît mai multe persoane care au avut un accident ce implică arsuri, cer­ce­tă­to­rii de la Institutul Jose Frota au descoperit că ti­la­pia re­prezintă o metodă de tratament alternativ pen­tru oamenii care suferă de arsuri.

Arsurile de gradul doi sau trei sînt cele mai dureroase și adesea pot duce la moarte, în func­ție de cît de răspîndite sînt pe corp. Cu ajuto­rul unui țesut extern procesul de vindecare poate fi accelerat. Pentru că tilapia este cea mai co­mu­nă specie de pește din zona respectivă, cer­ce­tă­torii au considerat că merită încercat. După ce au sterilizat o bucată de țesut, aceștia au găsit ceva neașteptat. „Pielea de tilapia conține proteine de colagen de tip unu și trei, care sînt foar­te importante în procesul de vindecare al ră­ni­lor de piele și care se găsesc în cantități mai mari la acest pește decît la noi oamenii”, a explicat doc­torul Edmar Maciel, specialist în arsuri, de la Institutul de Jose Fronta pentru Stat News.

În unele cazuri pielea sterilizată de tilapia poate fi lăsată pe pielea pacientului pînă cînd începe procesul de cicatrizare. În cazurile grave țesutul peștelui trebuie schimbat, dar nu atît de des ca tifonul sau cremele cicatrizante, care trebuie să fie reaplicate destul de frecvent. Aparent, pacienții care au fost tratați folosind această metodă au spus că pielea de tilapia diminuează durerea și nu au mai fost nevoiți să ia alt fel de tratament pe lîngă aplicarea țesutului pe rană.

Momentan există 56 de pacienți pe care s-a folosit acest tip de tratament, metoda aflîndu-se încă în studii clinice. Totuși, în viitorul apropiat, medicii din Brazilia speră ca această metodă să se răspîndească pe toate continentele, deoarece este accesibilă și costă mult mai puțin decît alternativele existente.


Text de Elena TANASĂ

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top