Ochi virtuali pentru nevăzători

Primul răcnet Niciun comentariu la Ochi virtuali pentru nevăzători 10

Ionuț Budișteanu, student în anul întîi la Fa­cul­tatea de Matematică și Informatică a Uni­ver­si­tă­ții din București reușea anul trecut să cîștige premiul întîi la cel mai mare concurs preuniversitar de știință și inginerie din lume. Americanii au fost atît de impresionați de către vîlceanul în vîrstă de 20 de ani încît au decis ca un asteroid să-i poarte nu­mele.

În momentul de față, tînărul lucrează la un alt proiect ambițios și anume o aplicație de smart­pho­ne care le va permite nevăzătorilor să se dep­la­se­ze mai ușor în rutina lor zilnică. Ideea probabil i-a fost inspirată de către un coleg de facultate cu pro­bleme de vedere care are dificultăți să identifice stația de autobuz la care ar trebui să coboare. De aceea, una dintre funcțiile aplicației va fi să co­mu­nice utilizatorului tot felul de informații despre locul în care se află, cu condiția să țină telefonul în mînă. Totodată, aplicația va memora drumul pe ca­re nevăzătorul îl face zi-de-zi și îi va atrage aten­ția în momentul în care deviază de la traseul său obiș­nuit. Cînd se întîmplă asta, softul îi va trans­mite utilizatorului indicații către cea mai apro­pia­tă stație de autobuz sau metrou, cu detalii pre­cum direcția sau distanța pe care nevăzătorii o au de stră­bătut.

Încă o funcție a aplicației gîndite de către stu­dent va fi să recunoască valoarea bancnotelor. As­ta va însemna că persoanele nevăzătoare vor ști exact cît să plătească la magazin atunci cînd nu au o persoană de încredere în jur precum și ce rest pri­mesc aceștia de la casă. Și deși sînt unele apli­ca­ții care ajung să coste 350 de dolari sau chiar 1000 de dolari, Ionuț spune că software-ul dezvoltat de că­tre acesta va fi exclusiv gratis.

Pe lîngă această aplicație, studentul își propune să mai dezvolte un program cu care să par­ticipe la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva care va avea loc între 2 și 5 aprilie anul acesta. Este vorba de un software care poate sem­nala prezența spărgătorilor de bănci. Acesta va funcționa prin intermediul camerelor de luat ve­deri, recunoscînd persoanele care intră în bancă și poartă o cagulă sau o mască peste față, după ca­re va alerta paznicii.

Pentru a nu-știu-cîta-oara, tineri precum Io­nuț Budișteanu demonstrează că atunci cînd ai am­bi­ție și curaj, poți realiza lucruri mărețe și în Ro­mâ­nia. Asta, după ce Ionuț a refuzat mai multe ofer­te de la companii precum Google sau univer­si­tăți de prestigiu din lume alegînd să-și continue stu­di­ile universitare la București. De asemenea, într-un top al celor mai influenți tineri din lume, vîl­ceanul ocupă locul al nouălea.

Autor:

Iulian BÎRZOI

Senior editor „Opinia Studențească”

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top