Facebook ne hotărăşte decesul

Primul răcnet Niciun comentariu la Facebook ne hotărăşte decesul 30
Facebook ne hotărăşte decesul

Săptămîna trecută fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat că este „o idee ne­bunească” ca utilizatorii să creadă că ştirile fal­se au influenţat alegerile din Statele Unite ale Americii, deoarece acesta a susţinut că doar o mică parte din informaţiile care circulă pe re­­ţeaua de socializare sînt false. După ce competitorul său principal, Twitter, a făcut un print screen cu mesajul publicat de către CEO-ul com­paniei, alături de două ştiri false în dreap­ta, ironia face ca la o zi după ce fondatorul Face­book a postat mesajul respectiv să fie declarat decedat de către compania pe care a creat-o.

„Sperăm că oamenii care l-au iubit pe Mark îşi vor găsi alinare în lucrurile pe care noi le împărtăşim. Sperăm ca în acest filmuleţ să vă găsiţi alinarea pentru a vă aminti și a săr­bă­tori viața lui”. Aşa scria pe banner-ul de pe con­tul lui, alături de un filmuleţ cu un colaj creat din pozele postate de către fondator pe re­ţea­ua de socializare.

În aceeaşi săptămînă, un număr însemnat de utilizatori s-au trezit declaraţi morţi din se­nin de către Facebook. Acelaşi mesaj apărea la cei mai mulţi, alături de filmuleţe de comemo­rare. Se pare că a fost o eroare de sistem, doar că întreaga afacere a explodat în faţa reţelei de socializare, aceştia văzîndu-se în faţa unei di­le­me.
Orin S. Kerr, un profesor cunoscut din New York, specializat în drept, de la George Wa­shing­ton University Law School, a postat un mesaj amuzant pe reţeaua de socializare care a strîns foarte multe like-uri. „Oh, haide Face­book, ce naiba, încă nu sînt mort”, aşa suna me­sajul pe care acesta l-a postat. Eroarea a creat o adevărată isterie în rîndul internauţilor, iar cel mai grav caz a fost cel în care o mamă era să facă infarct după ce a văzut mesajul de co­me­morare pe pagina de Facebook a fiicei sale care era plecată să studieze la facultate. „A­ceas­ta a fost o eroare teribilă pe care în­cer­căm să o rezolvăm. Ne pare foarte rău că s-a în­tîm­plat acest lucru și lucrăm ca să remediem pro­blema cît mai repede”, a declarat un purtă­tor de cuvînt al companiei.

Dacă înainte Facebook îţi oferea posibilitatea să comemorezi pe cineva pierdut, timp de 30 de zile, după care contul său era şters, com­pania a hotărît ca după masacrul din luna aprilie de anul trecut, din Virginia, să lase con­turile active.

Atîta timp cît oferi documentele adiţio­na­le, precum certificatul de deces, poţi comemora o persoană pe termen nedeterminat. Sin­gura problemă este că nu există încă o politică de resuscitare stabilită pentru cazurile în care persoanele declarate moarte nu sînt de fapt aşa.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top