Cu Google în sînge

Primul răcnet Niciun comentariu la Cu Google în sînge 7
Nanoparticule, viitorul medicinei

Nu de puține ori giganți IT se inspiră din cărți sau filme SF pentru a realiza minunății teh­no­logice precum a fost cazul tabletei sau a smartwatch-ului. Mai nou însă, aceștia vor să fa­că pasul următor și să ne invadeze corpurile. In­spirați din Star Trek, echipa de la Google X a por­nit un proiect prin care folosind nano­teh­no­lo­gia, vor putea să descopere semne de boală pre­cum și să colecteze informații valoroase despre sta­rea cuiva de sănătate.

Reprezentații proiectului au declarat că „ina­micul nostru principal este moartea” și speră ca în viitor, fiecare medic să-i poată oferi unui pa­cient o pastilă care conține milioane de nano­par­ticule de o sută de ori mai mici decît lățimea unei globule roșie de sînge. După ce o persoană ar urma să înghită pilula respectivă, nanoparticulele care au un strat special prin care se pot lipi de celulele canceroase, vor putea căuta în corpul acesteia tot felul de indicii. Apoi, de­oa­rece particulele sînt magnetice, bolnavul va pu­tea purta o brățară magnetică care să atragă mi­cii roboței și să interpreteze informațiile pri­mi­te de la ei. Astfel, ne vom putea schimba obice­iul de a merge la doctor doar cînd descoperim ceva în neregulă la a avea o idee permanentă a­su­pra sănătății noastre cu ajutorul „dispoziti­ve­lor non-invazive”.

Totuși, nici nu s-au pornit bine de proiect că echipa s-a și lovit deja de obstacole, întrucît Ad­mi­ni­stra­ția Americană pentru Sănătate are reguli foarte stricte privind ce intră în corpurile noastre, spre deosebire de un dispozitiv care poate fi activ și în­ afara trupului. De aceea, cercetătorii au făcut nu­meroase teste, cel mai devreme termen al pro­iectului fiind peste cinci ani.

Acesta nu este primul proiect al lui Google în domeniul medicinei, mai devreme anul acesta anunțînd că sînt în faza de testare a unui sistem avansat de lentile pentru oamenii cu diabet, care le va putea servi drept o alternativă în a-și ve­rifica nivelul de glucoză din sînge. Lentilele fun­cționează analizînd lacrimile utilizatorlui fo­losind un cip wireless și un senzor de glu­co­ză. Alte proiecte revoluționare ale echipei Google X cuprind Google Glass, mașini care se conduc sin­gure, sau baloane speciale menite să aducă semnal la Internet în zone greu de accesat ale glo­bului.
Dacă proiectul va vedea lumina zilei, peste cinci ani vom fi cu un pas mai aproape de a deveni androizi pe bune.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top