Casa viitorului se naște pe Internet

Primul răcnet Niciun comentariu la Casa viitorului se naște pe Internet 152
Casa viitorului se naște pe Internet

George Buhnici, prezentatorul emisiunii „I like it” de pe ProTV, a început în 2016 un pro­iect ambițios, încercînd să-și construiască casa vi­su­rilor sale.

Începuse cu cîteva idei clare, să integreze teh­nologia secolului 21 într-o casă modernă cu o tentă tradițional românească. A început cu ale­gerea terenului, undeva în afara Bucu­reș­tiu­lui, într-un sătuc. Mai apoi a urmat alegerea ar­hi­tec­ților și proiectarea casei, care trebuia să ur­me­ze 6 elemente cheie, pe care George le-a subliniat pe site-ul său. Să fie smart, adică să aibă dotări inteligente din punct de vedere practic. O limi­tare la minimum a punților termice, pentru a re­aliza o construcție fără facturi lunare. Echi­pa­men­te și materiale eco friendly, care consumă pu­țină energie. Lemnul de tip CLT folosit pen­tru scheletul casei oferă o siguranță foarte mare, chiar mai mare decît o structură din stîlpi de be­ton, fiind și mult mai practic. Un confort foarte mare, oferit de temperatură, umiditate și iluminatul natural care poate pătrunde în casă. Și nu în ultimul rînd posibilitatea de a controla de la distanță anumite funcții ale casei, așadar a­tunci cînd vii dintr-un concediu să-ți poți asigura un confort și să poți afla cît consumă și cît produce casa și din telecabina de la Predeal.

Cu timpul, oamenii din jurul lui s-au în­mul­țit, ingineri, arhitecți, prieteni și fel de fel de fur­nizori. Astfel, soluțiile au căpătat ramificații mul­tiple, iar imaginația și entuziasmul lui George au început să zburde. Astfel, deși avea pregătit un buget mai mare decît cel stabilit, încercînd ast­fel să acopere din start anumite cheltuieli nepre­văzute, a realizat că poate visa ceva mai sus și că această casă ar putea deveni prima casă pasivă premium din România, și a opta din lume. Ca­sele pasive se împart în trei categorii: standard, plus și premium. Pentru ca această casă să poa­tă fi o casă premium trebuie să poată produce mai multă energie decît poate consuma, așa­dar este nevoie de mai multe panouri fotovol­ta­i­ce, pentru ca această casă să devină o mică centrală.

În acest moment proiectul #casabuhnici este la 75%, cheltuind pînă acum 104.000 euro. Informațiile cu privire la materialele de cons­truc­ție, la oamenii cu care lucrează, la furnizori și la trăirile sale sînt online, atît pe site-ul său, cît și pe contul de youtube, unde filmează regulat chiar și cu o dronă întregul proces și întregul șantier. Ba chiar are streem live pe youtube în permanență, iar cei interesați de evoluția pro­iec­tului pot fi mereu la curent cu ce se întîmplă pe șantier. Iar casa lui George Buhnici crește de la o zi la alta, la fel și numărul de fani de pe you­tu­be, dar și a celor care visează să se mute și ei cînd­va într-o asemenea locuință.

Autor:

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top