Cafeaua, benzina viitorului

Primul răcnet Niciun comentariu despre Cafeaua, benzina viitorului 2
Cafeaua, benzina viitorului

Dacă pînă acum zațul de cafea era reciclat doar de către doamne, care îl foloseau la pre­pa­rarea produselor cosmetice sau drept în­gră­șămînt pentru flori, bărbații au început și ei să aibă interes asupra conținutului care ră­mî­ne du­pă prepararea cafelei. Aceștia au descoperit că-l pot folosi la prepararea unui carburant e­co­logic pentru mașini. Conform indepen­dent­.co­.­uk, ideea aparține companiei britanice Bio-bean, un start-up din Londra, iar proiectul va fi desfășurat în colaborare cu grupul Shell (una dintre cele mai mari companii energetice din lume), noul combustibil urmând să ajungă, pen­tru început, în rezervorul celebrelor autobuze roșii etajate care circulă pe străzile Lon­drei.

Compania a încheiat deja un parteneriat cu cîteva mii de cafenele din Marea Britanie, prin­tre care Costa Coffee și Caffe Nero, care le vor furniza zațul de cafea necesar. Arthur Kay, fondatorul companiei care a avut această i­de­e, spune că această țară produce în fiecare an aproximativ 500.000 de tone de zaț, iar această cantitate va fi suficientă pentru a produce apro­ximativ 6.000 de litri de combustibil. Practic, zațul de cafea va fi transformat în biocarburant la sediul companiei Caffe Nero, din Cam­bri­dgeshire – Londra, iar ulterior acesta va fi amestecat cu carburant diesel obișnuit și va reprezentat 20% din carburantul final. Arthur Kay a adăugat că scopul biocombustibilului este să reducă emisiile de gaze și poluarea at­mos­fe­rică cu aproximativ 10-15%. Deși programul pilot are în vedere folosirea acestui produs doar de către autobuzele care circulă pe stră­zi­le Londrei, reprezentanții companiei își do­resc ca pe viitor și taxiurile, autocarele sau cami­oa­ne­le să folosească biocarburantul produs de ei.

Bio-ben, înființată în urmă cu patru ani, a primit fondurile necesare investiției atît de la Guvernul britanic, cît și de grupul Shell și in­ves­titori privați. În prezent, membrii companiei caută alte locuri de pe teritoriul Marii Britanii unde oamenii beau foarte multă cafea pentru a-și extinde producția, iar ulterior, dacă vor a­vea succes, vor să deschidă astfel de centre în care vor prelucra zațul de cafea în Statele Unite ale Americii și în restul Europei.

Cu toate că pare o soluție inovativă, care ar putea să stopeze fenomenul poluării sau mă­car să-l amelioreze, ideea își are originile la în­ce­pu­tul secolului XX, în America de Sud. Coti­dia­nul francez Le Monde amintește că în timpul cri­zei economice din anii ´30, mecanicii de tren din Bra­zilia au înlocuit cărbunii pe care îi ardeau în cuptoarele locomotivelor cu cafea.

Articole similare:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top