Războiul dinlăuntru

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Războiul dinlăuntru 4

Turnurile gemene au căzut și din fiecare colț al lumii se împart cărți di­ferite, într-un joc de interese greu de manevrat. Unii vor să su­pra­vie­țu­ias­că, alții fac planuri de atac, iar al­ții așteaptă să moară. Adam Ke­llas își așteaptă, inconștient, coborîrea din vechiul și confortabilul sine, ob­ser­va­tor al lumii care se dărîmă, în con­tu­rul unuia nou, clădit din oamenii și lo­curile care îl întîmpină în că­lă­to­ria printre sentimente și arme.

Printre ploi de bombe și po­veș­ti de viață, personajul principal se cu­tre­mu­ră în fața panoramei de război des­cri­să fără prețiozități exotice.

Protagonist al romanului „În­ce­pem coborîrea” și alter ego al au­torului, jurnalistul britanic James Me­ek, Kellas este un reporter ră­tă­cit de identitatea ratată de scriitor și a­ru­n­cat, voluntar, în zăduful afgan de du­pă 11 septembrie 2001. Lumina scrii­turii cumpătate și elegante cade pe por­tretul omului scindat de în­do­ia­la că poate simți dragostea, de frus­tra­­rea ideii că oamenii sînt ipocriți, po­litici, adulteri. Refuzînd să scrie ro­mane de duzină de dragul unui bu­zu­nar plin, bărbatul alege un drum mi­nat, la propriu. De-a lungul lui o cu­noaște pe Astrid, jurnalista a­me­ri­ca­nă care-l convinge că e capabil de iubire, doar pentru a stinge aventura lor la fel de subit precum a aprins-o.

Printre ploi de bombe și po­veș­ti de viață pe care și le asumă, concen­tric, personajul principal se cu­tre­mu­ră în fața panoramei de război des­cri­să fără prețiozități exotice. Iar an­goa­sele sale sînt pictate pe fondul unui pe­lerinaj între cîmpurile de luptă din Afganistan, luxul saloanelor din Ma­­rea Britanie și o America mi­ze­ră, altfel decît și-o imaginase.

„Începem coborîrea” e un ro­ma­n în care și structura, dar și con­ți­nutul converg în căutarea caracte­­rului, a determinantelor morale de că­tre un om care a uitat ce îi lipsea atu­nci cînd s-a azvîrlit pe pînza mî­z­gîlită cu terorism, compromisuri, re­lații amoroase frapante și o etică în­doielnică a literaturii moderne.

Ja­mes Meek se ascunde în textura a­vi­dă de conflict a personajului său și-i construiește acestuia, din fragmentele unui univers actual incert, o tablă de șah pe care el devine re­ge anonim. În drumul său reușește să de­moleze, una cîte una, bolile unei so­cietăți care se clatină sub apăsarea in­famiei contemporane și conș­tien­ti­zează că, de fapt, în război totul e per­mis. Chiar și dragostea.

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top