Poeme thriller de peste Prut

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Poeme thriller de peste Prut 3

„Monstrul Spaghetelor Zbură­toare”­­ de Igor Ursenco e un exercițiu de nebunie temporară. Cartea de poezie (45 de „poeme-thriller” grupate în cinci părți, cinci „Me­mento”) te poartă prin politica mon­dială – de multe ori distorsiona­tă, prin prisma sarcastică a auto­rului – planuri ale extratereștrilor de a cu­ce­ri Terra, angoase în fața morții și momente de delir pur, pe care nu știi dacă să le cataloghezi ca poezie sau afecțiune psihică.

Fiecare Memento este însoțit de cîte un citat cu substrat filosofic: pri­mul din „Monologul lui Ham­let”, al doilea din „Chando­gya, Upani­șa­de­le” (n.r.: „Upanișa­dele” sînt o co­lec­ție de texte filo­sofice alcătuiesc baza teoretică a religiei hinduse), al treilea din „Socrate, Theaetetus”, al patrulea din Edmond Jabès (n.r.: scriitor și poet evreu) și ultimul este un citat din „apoptosium”, un vo­lum propriu al autorului.

Într-un moment de „Recluzi­une” aflăm că „pentru a înlesni / dicția, noțiunea «fericire» / în toate limbi­le lumii conține / măcar o vo­cală ori, cel puțin, o victimă / sigură”, în „Al­manahul de Gotha” citești despre Vladimir, ale cărui date fixate în registrul de deces „erau perfect / identice cu cele din certificatul său de naștere / păstrat în rame aurite”; Apoi, în „Ederlezi / Stroboscopul lui Sir Newton”, faci­ cunoștință cu aurolacii, „inha­lînd / resturile de a­ce­tonă direct / din pungile lor zdren­țuite: ca pe o ultimă / șansă la via­ță”.

Momentele de delir liric alter­nează cu imagini și comparații reu­șite, puternice chiar, precum aurolacii mai sus menționați care stau „ca niște inele nelegitime ale lui Sa­turn în jurul Sfîntului tombe­ron”. Probabil cele mai sesizabile sînt ironiile la adresa cîtorva acțiuni ale oamenilor împotriva naturii (uci­de­rea balenelor, ex­ploa­tările Che­vron etc).

Așa cum anunță „Memento 5”, „Nu știi încă poemul care te va supraviețui”, nici în cazul cărții lui Igor­ Ursenco nu știi care dintre „po­emele-thriller” te va face să ai sen­zația că ori tu, ori autorul, v-ați pier­dut mințile.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top