Patimile din Tomnatic

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Patimile din Tomnatic 1

„În orice furtună se ascunde un diavol”. Iar Cătălin Dorian Flo­res­cu își învață demonii că pentru a a­jun­ge să descopere cîtuși de puțin din fru­musețea unei vieți pline, mai întîi trebuie să-și umple plămînii cu o gură zdravănă de umilință. „Jacob se ho­tărăște să iubească” nu e un ro­man cu ființe care-și povestesc viața și-și limitează existența de la un „de azi pe mîine”.

Cartea pornește de la istoria ta­tă­lui, Jakob, un necunoscut care mer­ge în satul bănățean Tomnatic, ho­tă­rît să-și găsească o soție și pregătit să înfrunte pe oricine pentru a-și asi­gu­ra un trai decent. Iar firul narativ se deapănă la fel ca și cel al suferinței la care sînt expuse personajele. Ast­fel, cititorul devine un călător prin timp, ajunge pînă la Caspar, pri­mul întemeietor al familiei lui Jacob și în pragul Războiului de Treizeci de Ani.

Creionat în două tablouri care se armonizează unul în celălalt, ro­ma­nul reflectă mai degrabă nuanțe de gri, fă­ră a face exces de alb sau negru, de re­prezentări ale „binelui” și „răului”. Se păstrează completă și imaginea o­mului ca ființă binară, capabilă precum Jakob, tatăl, să trădeze sau Ja­cob, fiul, să ierte. Nici imaginea co­lectivă, a satului nu este de neglijat. Pe pămîntul bănățean șvabii, lore­nii, sîrbii, nemții, francezii, ungurii și românii trăiesc împreună și se ajută re­ciproc, aceasta fiind legea nescrisă du­pă care se ghidează și cea care-i u­nește, întocmai unui legămînt.

Hotărîrea lui Jacob de a iubi nu e una bruscă, de care să-și dea sea­ma în vreun moment anume, ci vine na­tural, ca o adiere de blîndețe, de fă­gă­duință, de solidaritate de care dă do­vadă personajul principal. În ciuda su­ferinței și a pierderilor pe care le poartă înfășurate în jurul gîtului, ase­menea unui ștreang. De care te-ai a­ș­­tepta mai degrabă să atîrne, decît să fie lăsat liber, cu picioarele pe pămînt.

Cartea lui Cătălin Dorian Flo­res­cu nu rămîne la stadiul de croni­că a unei vieți, ci își poartă cititorul de-a lungul mai multor secole, într-o că­lă­­torie în timp foarte asemă­nă­toa­re cu o aventură europeană. E ca un ar­bo­re de familie care-și întinde ramu­ri­le pînă peste Dunăre, dar își păstrează rădăcinile bine înfipte în Banat.

Mădălina MORARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top