Povestea maturizării unui vis

Navighează pe-o pagină de carte Niciun comentariu la Povestea maturizării unui vis 1

Vali este un scriitor neînsemnat din București a cărui singură do­rin­ță este aceea de a deveni cunoscut și de a trăi din scris, fără a face însă compromisuri și rabat de la calitatea ope­relor sale. Prin urmare, renunță la o slujbă sigură și bine plătită ca scena­rist pentru o telenovelă și ajunge șo­mer, viața sa începînd treptat să se­me­ne cu o producție melodramatică.

Așa începe romanul scris de Phi­lip Ó Ceallaigh, un autor de origine irlandeză, care reușește în cartea „Și te trezești rîzînd” să creioneze un per­sonaj viu, cufundat într-un labi­rint de trăiri, cu buchete de întrebări e­xis­tențiale ce răsar la fiecare pas și aproa­pe după fiecare conversație.

Uneori vulgar și frivol, alteori e­xagerat de sincer și sensibil, Vali în­truchipează un scriitor boem. Viața sa este presărată cu beții, aventuri, boli venerice și decizii neinspirate, scriind prin baruri sau dormind la pri­eteni atunci cînd rămîne fără apartament. Visează să întemeieze o familie și-i in­vidiază pe cei care reușesc acest lu­cru. Caracterul lui nestatornic, dorința de libertate absolută și i­maginea pe care și-a creat-o despre logodnica per­fectă îl împiedică să fa­că compromisurile necesare pentru a-și înde­pli­ni dorința.

Comportamentul său este cel al unui adevărat misogin, însă, de fapt, Vali iubește femeia, dar pe aceea des­prinsă din icoane, lipsită de vulgaritate și capricii. Fiind incapabil să-i ofere stabilitate iubitei, aceasta îl pă­­răsește pentru un prieten. Îl supără în­să gestul, nu pierderea, și de aceea re­ușește să treacă cu ușurință peste a­cest episod. Ca într-un scenariu de te­lenovelă, ajunge însă să facă și el a­celași lucru unui alt prieten căruia îi fură logodnica, apartamentul și cîi­ne­le cît timp acesta este plecat la mun­că în străinătate.

Dacă la prima vedere romanul pare mai curînd jurnalul unui scrii­tor de duzină, cartea prezintă de fapt drumul spre o maturizare tîrzie, o lup­tă cu propria persoană, cu viciile și plă­cerile, în care cei mai mari duș­mani ai personajului principal sînt de fapt idealurile sale. Rămîne de văzut doar dacă desprinderea de vi­se îi va lăsa loc lui Vali să se tre­zeas­că rîzînd.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top