X-factorisme

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la X-factorisme 2

De cînd au realizat că „Ro-mâ­nii au talent”, mai toate posturile de televiziune se înghesuie să fie primele care scot la iveală pe piață astfel de show-uri, care ne-au invadat de-a binelea în ultima vreme. Toate au ca scop „promovarea tinerelor talente”.

Că sînt sau nu tinere, contează mai puțin, însă bine ar fi să fim o țară care să zîmbească de fiecare dată cînd deschide televizorul. Pînă a­cum cîteva luni, PRO TV servea na­țiunii cîte o porție de talent ro­mâ­nesc, indiferent dacă acesta se raporta la dans, muzică sau alte abi­lități, sub numele de „Românii au talent.” Apoi a ve­nit rîndul celor de la Antena 1.

Chiar dacă ideea e preluată de la alții mai originali și mai ra­pizi, emisiunea s-a bucurat și se bu­cu­ră în continuare de o audiență în creștere. Indiferent da­că apreciază zîm­be­tul, mișcă­rile sau melodia aleasă de interpret pentru a fi cîntată, tinerii par re­cep­­tivi la orice are iz de Ame­rica. Mirajul se pare că îi face orbi în fața calității emisiunii, iar ceea ce e mai grav, e faptul că dintr-un concurs care reu­șea să fie și o emisiune de di­ver­tisment, X Factor s-a transformat într-un „show”cu multe subîn­țelesuri.

Pînă nu demult, existau re­pli­cile cu care se înțepau cei trei din juriu. La început au fost in­terpretate ca simple tachinări sau glu­me pentru a anima atmosfera, însă în cîteva săptămîni, to­tul a luat o altă turnură. Adrian Sî­nă, Paula Seling și Mihai Mo­rar nu contenesc să își adre­se­ze cuvinte pline de subînțeles sau co­mentarii aci­de, totul revăr­sîn­du-se asupra concurenților.

Că au sau nu dreptate, asta con­tează mai puțin atîta timp cît telespectatorii vor ca sîmbăta sea­­­ra să fie de destindere. De ce preferă românii să înțe­lea­gă prin acest lucru emisiuni de diverstisment cîntate, rămîne o enigmă că­­reia poporul trebuie să i se su­pu­nă. Oricît de mare ar fi concu­rența și oricît ar conta talentul pe care îl au sau nu concurenții, rău­tă­țile dintre vedete parcă nu își prea au rostul într-un astfel de program.

De acasă, spectacolul pare să fie unul amuzant, care aduce pu­țin a reality show. Și-așa tot ce mai vedem pe la televizor e un reality show continuu.

Mădălina OLARIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top