Să fim responsabili, zic!

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Să fim responsabili, zic! 40

Vă invit la un exercițiu de auto­-conștientizare prin care să aflăm, pe baza unor rapoarte ofi­ci­a­le, pe ce poziție se află România cînd vorbim de libertatea presei. Re­zultatele nu prezintă o presă prea liberă. „Re­por­teri fără Fron­ti­e­ră” ne ajută și ei la o conturare cît mai cla­ră  a imaginii despre cum e vă­zu­tă li­ber­tatea pre­sei de la noi pu­bli­cînd un clasament care si­tu­ea­ză România pe  locul 45. Anul aces­ta, comparativ cu anul trecut, Româ­nia a coborît trei poziții.

Ca punct de reper putem lua doar titlul cu care Mihai Pă­vă­les­cu își începe articolul din Forbes acesta fiind „Televiziunile pri­va­te nu strălucesc la capitolul liber­tatea pre­sei”. În raport toate tele­vi­ziu­nile românești care sînt impor­tan­te pe piața media actuală sînt men­țio­nate negativ fiind susținute de ca­zuri concrete. Astfel s-au sintetizat cele mai im­por­tante evenimente din anul 2013 care au marcat într-un fel această pia­ță media. Se trece în revistă, prin­tre altele, demisia lui Adrian Sîrbu din funcția de Director Exe­cu­tiv al companiei Central European Media Enterprises Ltd. sau retra­ge­rea licențelor de către CNA pen­tru Money. ro și Zeus TV SAU OTV. Pe lîngă aceste evenimente mai sînt trecute, în număr mult mai mare, de­rapajele comise de jurnaliști, pa­tro­nate sau alte instituții publice. Antena 1 de exemplu, este men­țio­nată pentru scandalul din luna oc­tom­brie a anului trecut. Atunci actorul Mihai Bendeac nu a fost de acord să-și re­a­lizeze emisiunea folosind niște su­biecte impuse. România TV și Antena 3 au fost și ele trecute în re­vis­tă, avînd un întreg subcapitol.

Instituțiile mass-media din țară „continuă să fie politizate” con­­sta­tă și IREX. Bîjbîie ici, colo cîte un jur­na­list care își declară de­za­măgirea pri­vind situația presei ac­tuale, dar cam atît. Poate mai semnează și ini­ți­a­ti­va luată de site-ul revista22.ro, care invită jur­na­liș­tii care nu doresc să mai de­te­rio­reze bunele practici jur­na­listice, să pro­tes­teze. Astfel s-au strîns 583 de jur­naliști din întreaga țară. Am pu­tea spune că aceștia iau ini­ți­a­ti­vă pen­tru o schimbare în bine, însă lucrurile se precipită a­tunci cînd ținta principală al acestui protest este trustul Intact, cu pre­că­dere Antena 3. O presă curată nu este umbrită doar de acest post de televiziune ci aproape de toate.

Responsabilitatea profesională este, așadar, prin­ci­pa­la problemă a re­zul­tatului acestui ra­port prezentat mai sus.

Autor:

Liza CÎRJĂ

Colaborator la „Opinia studențească", masterand la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top