Reformă în televiziune

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Reformă în televiziune 19
Reformă în televiziune

După o bună perioadă de timp, în care realizatorii de emisiuni TV au fentat legislația în vi­goare, CNA vrea să schimbe Co­dul audiovizualului. Modi­fi­că­ri­le au fost propuse spre dezbatere publică, iar observațiile pot fi fă­cu­te pînă pe 3 noiembrie.

Dacă proiectul va fi adoptat, de pe micile ecrane va urma să dis­pară mecanismul prin care u­ne­le tabloide fac rating: umi­li­rea persoanelor. Indiferent dacă exis­tă sau nu un contract în acest sens între cele două părți implicate, astfel de imagini nu vor mai pu­tea fi prezentate publicului. Prin ur­mare, show-urile în care se pro­movează scandalul ieftin vor dis­părea din grila de progra­me.

De asemenea, emisiunile fictive vor fi marcate pe tot parcursul difuzării lor, nu doar la în­ce­put și la sfîrșit, așa cum se întîmpla pînă în prezent. CNA mai pro­pune ca realizatorii să fie o­bli­gați să ceară un punct de ve­de­re al persoanelor cărora li se a­duc acuzații. Acest lucru se va în­tîmpla în cadrul aceleași emisiuni, în niciun caz după termi­na­rea acesteia, și doar dacă acestea au fost aduse de către mode­ra­tor sau postul de televiziune.

Un alt aspect căruia forul i-a a­cordat o atenție deosebită este cel al protecției minorului. Dacă pînă acum exista un prag intermediar, „minorii pînă la 14 ani” nu au voie să fie expuși în anumi­te condiții, după adoptarea modi­ficărilor acesta va fi eliminat. Ast­fel, toate persoanele sub 18 ani vor fi considerate „minori” și vor respecta aceleași reguli. Aceștia nu vor mai putea apărea în campaniile sociale din cadrul emisiu­nilor de tip tabloid și nu vor mai pu­tea să-și expună opiniile des­pre problemele intime ale familiei sau despre situațiile dramatice din ju­rul lor.

În plus, televiziunile vor fi a­cum obligate prin lege să preci­ze­ze sursa din care au preluat in­for­mația, iar pe durata pauzelor pu­blicitare vor fi introduse cartoa­ne noi, prin care se recomandă pă­rin­ților să ofere o atenție sporită co­piilor. Reclamele vor fi consi­de­rate și ele „programe audio­vi­zua­le” și vor avea aceleași limite ca și restul emisiunilor tv.

Modificările nu sînt definitive, dar dacă vor fi adoptate, acestea vor determina televiziunile să pro­ducă emisiuni fără violețe, u­mi­liri și injurii. Acest lucru va du­ce, i­nevitabil, la creșterea calității din audiovizual.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top