Memorialul sesizărilor

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu despre Memorialul sesizărilor 3
Memorialul sesizărilor

Conducerea TVR a trimis săp­tă­mîna trecută o sesizarea la Con­si­li­ul Național al Audiovizualului (CNA), în care acuza Cinema­ra­ton, televiziune deținută de Akta, că a pre­luat o serie de producții fără a a­vea acordul postului public, iar dacă utilizarea acelor filme documentare nu va fi oprită vor fi se­si­za­te organele jurisdicționale. Potri­vit unui comunicat de presă al TVR, prin­tre titlurile preluate se nu­mă­ră mai multe episoade din Memo­ria­lul Durerii, realizate de Lucia Hossu Longin, și „Tandrețea Lăcustelor”, în regia lui Dan Necșulea.

Imediat ce informația a apărut și în spațiul public, Cinemaraton a explicat pentru paginademedia.ro că nu a preluat abuziv materialele video, ci a vorbit anterior cu cea car­e le-a creat. „Ținem să precizăm că postul nostru de televiziune are a­cor­dul producătorului serialului «Me­morialul Durerii» încă din mar­tie 2017, acționînd cu bună-cre­din­ță”, au explicat reprezentații Cine­ma­raton. Seria de filme documen­ta­re îi are ca protagoniști pe foști de­ținuți politici, care vorbesc despre pe­rioada petrecută în închisorile comuniste.

Lucia Hossu-Longin a publicat apoi pe pagina personală de Face­book un mesaj pe care l-a intitulat „O notificare la altă notificare”, în care a menționat că a fost de acord cu difuzarea filmelor documen­ta­re. „Personal mi-am dat acordul, ca unic autor, la difuzarea non-comer­cială pe postul Cinemaraton a pro­ducțiilor din serialul «Memorialul durerii», realizate în urmă cu 15-20 de ani. Era onorant pentru mine și pentru TVR ca numele noastre să fie incluse în panorama filmului ro­mâ­nesc, documentar sau artistic, pe care o realizează Cinemaraton”, a menționat Lucia Hossu-Login. În același mesaj, aceasta a mai men­țio­nat că și-ar dori ca această serie de filme să fie preluate și de alte posturi, pentru a fi puse la dispoziția pu­blicului, fiind „realmente o carte de istorie pentru generații de elevi”.

Într-un final conflictul a fost a­pla­nat de realizatoarea documen­ta­relor, Lucia Hossu-Login, însă, a­vînd în vedere specificul Cine­ma­raton și faptul că aceste imagini nu au fost utilizate în scop comercial, ci au avut o finalitate edu­ca­ti­vă, controversa și plîngerea nu ar fi trebuit să existe.

Articole similare:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top