Mamutul lui Turcescu

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Mamutul lui Turcescu 1

Postul național de televiziune s-a aflat dintotdeauna într-o po­zi­ție ingrată pe piața media din Ro­mâ­­nia. Între misiunea de a-și fa­ce emi­siunile cu profesionalism (și spi­rit deontologic, să zicem) și do­rin­ța celor care erau la putere în vre­murile respective, TVR a re­curs la compromisuri. Din pă­ca­te, nu a reușit să iasă pe micul e­cran cu basmaua curată. Pe cînd Adri­an Năstase era în apogeul său po­li­­tic, canalul de televiziune își fă­cea grila de programe în func­­ție de des­­fășurătorul premie­ru­lui. Nu pu­ți­­ne au fost mo­men­te­le în care emi­­­siunile sau bu­le­ti­ne­le in­for­ma­ti­­ve au fost oprite pentru a da „break­­ing news”-uri cu Năstase în timp ce inaugura o școa­lă, o sală de sport sau o conferință de presă.

Din păcate, a apărut și Ale­xan­­dru Sassu, trimisul PSD, ca­re a tre­buit să aibă grijă ca linia pos­tu­lui să fie aceeași cu cea a par­ti­du­lui. Iar de atunci, scanda­lu­rile le­ga­te de politizarea emisiuni­lor au fost menționate din ce în ce mai des (de exemplu, episodul cu pă­lin­ca și cal­ta­boșii). Colac pes­te pu­pă­ză, Tra­ian Băsescu l-a fă­cut pe Sa­ssu noul mo­gul al presei (felicitări!).

Dincolo de aceste acuze avem de-a face cu un adevărat mamut care abia reușește să facă față tu­tu­ror schimbărilor. TVR3 și TVR Info par a fi doar niște găuri în bu­get nemotivate și urmărite de doar trei telespectatori. Unde mai pui și TVR Cultural care nu a reu­șit să-și găsească o strategie coe­rentă pen­­tru a-și forma o nișă. Emi­siu­ni­le bune sînt preluate ul­te­rior pe TVR 1 și invers, fă­cîn­du-se un schimb de-a dreptul confuz.

Situația în care a ajuns postul ar fi explicată, în primul rînd, și prin faptul că la conducerea în­tre­gu­­lui „trust” se pune un om, mem­­bru sau afiliat unui partid. Evi­­dent că nici nu se mai pune vor­ba de vreo echidistanță sau obiec­­tivitate în acest caz. Acum, dacă Legea de func­ționare a Te­le­vi­­ziunii și a Ra­­diodifuziunii va fi adop­tată în Se­nat, situația s-ar pu­tea schimba: par­tidele nu vor mai pu­tea face nici o nomina­li­za­re.

În acest moment, este pus la bă­­taie Robert Turcescu pentru a ocu­­­pa locul lui Sassu. Nu știm cum ar arăta viitorul post național în mî­na jurnalistului. Dincolo de avîn­­tul pe care l-ar avea, trebuie să-și dea sea­ma dinainte cît de greu îi va fi să adu­că o schimbare în cea mai mare in­stituție media din țară, unde sînt atîția angajați în­­re­gi­men­ta­ți și alții puși pe re­la­ții. Eco­ul ar fi mult prea mic și s-ar pro­paga cu o vi­teză mult prea mi­că, pînă cînd nu-l va mai auzi ni­meni.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top