Desene deloc animate

Mai plați ca ecranul Niciun comentariu la Desene deloc animate 1

Dragi părinți, trimiteți copiii afară la joacă! Lăsați ușa larg deschisă și tăiați cablul TV. Și nu pentru că vine primăvara. De acum, micul aparat (fie el cu ecran plat, LCD sau plasmă) din cămin să fie închis definitiv, asta în caz că nu vreți ca cei mici să învețe dinainte de a citi ce înseamnă electroșocurile, moartea prin strangulare și așa mai departe. Iar aceste lucruri nu le-ar fi deprins din știrile de la ora 17 de pe Pro TV sau emisiunile de pe Discovery.

Conform raportului „Reprezentarea violenței televizuale și protecția copilului”, emis de Consiliul Național al Audiovizualului și UNICEF, posturile de desene animate din România sînt mai violente decît cele generaliste.

Publicat săptămîna trecută, raportul prezintă rezultatele unei monitorizări a 11 posturi de televiziune în perioada 5-11 ianuarie 2009. Cele 348 de ore analizate au demonstrat că pe Jetix (în prezent transformat în Disney Channel) sau Cartoon Network poți învăța mai multe despre sinucidere, decît de la oricare alt canal. Cu alte cuvinte, primul post are 37 de acte de violență pe oră, al doilea are 31, iar Minimax doar 20.

Nu-i de mirare că cei mici nu se mai uită acum la postul național de televiziune, doar nu sînt decît nouă acte de violență pe oră. Șarmul și umorul lui Monica Ghiurco sau Leonard Miron piere deodată în fața atacurilor parapsihologice ale lui Baron sau Piercian de pe Cartoon Network.

Cu o durată medie de 33,7 secunde, la postul de pe Pache Protopopescu au fost înregistrate 24 de acte de violență pe oră. Să spunem că aici intră știrile de la 17 și evenimentele mondene mai mult decît „șocante” din cadrul noii emisiuni tabloid – „Happy Hour” a lui Cătălin Măruță.

Conform inițiatorului acestui raport, prof. univ. dr. Ioan Drăgan de la Universitatea București, incendierile și furturile sînt cele mai frecvente forme de violență utilizate, fiind urmate de sinucideri. Mai mult, desenele nu mai prezintă nici urmările acestor acțiuni, care ar putea însemna în opinia telespectatorilor că „violența nu are urmări asupra victimelor ei”.

Cum documentul a fost întocmit în urma unei monitorizări pe doar patru zile, tind să cred că cei mici au mai stat o bună bucată de vreme la televizor de anul trecut și pînă acum. Dacă ar apărea un nou serial cu Batman care să prezinte buletinul informativ de la ora 17, nu ar mai trebui să ne mire, doar nu mai ai cu ce speria copii.

George GURESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top